You are currently viewing Више од 20 година чекамо истину

Више од 20 година чекамо истину

Чланови Удружења породица киднапованих и несталих Срба са КиМ разговарали су у Грачаници о застоју у решавању проблема несталих лица. Позив за састанак је упућен Канцеларији за нестала лица Владе Косова и Британској амбасади, али се њихови представници нису одазвали.

,,Жао ми је што смо ми српске породице на сваки начин дискриминсане на Косову. Ово није први пут да се покаже приврженост само једној страни, албанској”, рекла је Силвана Маринковић, представница Удружења породица киднапованих и несталих.

Више до 20 година чланови породица киднапованих и несталих постављају иста питања. ,,Никада више политике није било у овом нашем проблему, него сада”, констатовала је Маринковићева која трага за несталим супругом.

,,Албанци желе да се ово питање за сада стопира, зато што је Специјални суд почео са радом и зато што су поједини ухапшени и води се процес против њих.Породицама остаје да се надају и буду упорне како би се ово питање решило”, истакла је Маринковићева.

“Плашим се да када се сва ископавања у Србији заврше да ћемо тек тада остати без одговора на наша питања и да тек тада нико неће да буде заинтересован да се потенцијалне гробнице на Косову ископају и да се у њима нађе неко ко је наш”.

Председнику Комисије за нестала лица Владе Србије Вељку Одаловићу који је требао да се састане са породицама киднапованих и несталих лица поново није дозвољен долазак на Косово. Састанку су присуствовале чланице Радне групе за нестала лица Владе Србије Весна Бошковић и Сузана Матејић.

,,Република Србија је потпуно посвећена овом проблему и то за Републику Србију кроз Комисију за нестала лица представља прворазредни, морали, социјални, хуманитарни проблем и да је оно што се сви ми заклињемо и заиста јесте не за заклињање него чињеница, да ми не можемо градити ново друштво, нову будућност, не можемо оставити у наслеђе нашим поколоњима добро, ако још увек нисмо раскрстили са теретима из прошлости које нас оптерећују. Терети наше прошлости су нестала лица и ви породице несталих”, казала је Матејић.

Извор: https://jedinstvo.rs/

Оставите одговор