И породице несталих и убијених лица у ратовима 90-их година на простору бивше Југославије имају људска права – зар не?

Организатор конференције: Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије

Поводом 10. децембра – Међународног дана људских права Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије организује конференцију за новинаре 8. децембра 2023. године (петак), у 12.00 сати, Београд, Пресс центар УНС, (Кнез Михаилова 6/ИИИ).

Говоре:

– Душко Челић, председник Координације,

– Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије,

– Исидора Граорац, председница Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске (РОПИН),

– Драгана Ђукић, председница Удружења породица несталих и погинулих лица “Суза“,

– Верица Томановић, председница Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији,

– Мирјана Божин, председница Удружења родитеља и породица ухапшених, заробљених и несталих лица Савезне Републике Југославије

 

У Србији и у Републици Српској и данас живи или је након ратова 90-их година на простору бивше Југославије, нашло уточиште након прогона из својих домова широм Хрватске, Босне и Херцеговине и са Косова и Метохије, на хиљаде породица, које и даље трагају за трагичним судбинама својих несталих убијених и погинулих, за истином о догађајима у којима су нестали, за информацијом где су укопани њихови посмртни остаци, и даље чекају на задовољење правде.

Према подацима Међународног Комитета Црвеног крста, у Региону се данас, тражи још 9.766 лица, несталих током ратова 90-их година на просотру бивше Југославије. Од почетка 2023. године, до краја новембра месеца 2023. године, расветљена је судбина свега 71 лица.

Од укупног броја несталих, према подацима Комисије за нестала лица Владе Републике Србије и подацима надлежних органа у Републици Српској, око 3.700 лица је српске националности.

Породице жртава изражавају незадовољство због политизовања, маргинализовања и застоја у процесу тражења и идентификација несталих лица и откривања истине о њиховом страдању, као и због изостанка задовољења правде и сатисфакције.

Такође породице жртава изражавају незадовољство због престанка рада Радне групе за израду Нацрта закона о несталим лицима, децембра месеца 2021. године и изостанка наставка њеног рада.

Координација позива средства информисања да медијски пропрате конференцију, као и да својим садржајима и уређивачким политикама дају допринос неговању културе сећања и подрже борбу породица жртава у трагању за истином и правдом, јер, и породице несталих и убијених лица у ратовима 90-их година на простору бивше Југославије имају људска права, зар не?

Одржавање конференције за медије подржао је Међународни комитет Црвеног крста.

Информација може да садржи став који није став Пресс центра УНС-а, уколико то није изричито наведено. Одговорност за садржину информације и тачност података сносе физичка лица или правна лица у чије име је Пресс центар проследио информацију.

Извор: Прес центар УНС

Оставите одговор