На Мердару преузети посмртни остаци три цивила убијена на КиМ

Посмртне остатке Момира Миленковића (47) из Призрена преузели су чланови његове породице, док су у име породица представници београдске делегације, преузели посмртне остатке Перке Младеновић (77) из Урошевца и Светислава Ђапа из Приштине.

Како је рекао шеф београдске делегације Радне групе за нестала лица на КиМ и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, ова лица су убијена после доласка међународне мисије на Косово и Метохију.

“То је оно што је велика срамота, за тих 50.000 мировњака који су дозволили да се на тако бестидан начин разуларена руља која је себе називала ослободилачком војском разрачуна пре свега са старим и немоћним. То говори о томе да им је циљ био да затру све што је остало српско тада, после доласка међународне мисије”, рекао је Одаловић.

На Мердару преузети посмртни остаци три цивила убијена на КиМ

На Мердару преузети посмртни остаци три цивила убијена на КиМ

Одаловић је рекао да се у Приштини налази више од 300 тела неидентификованих лица, међу којима је најмање 90 српске националности.

“То је оно што нас брине јер интензитет сарадње са Приштином, односно са њиховом делегацијом у оквиру радне групе је већ неколико година у тоталном застоју”, додао је Одаловић.

Сахране у Великој Плани, Крушевцу и Београду

Сахрана посмртних остатака, у складу са исказаном жељом породица, биће обављена у Великој Плани, Крушевцу и Београду.

Страдали су идентификовани методом анализе ДНК, након што су представници Комисије за нестала лица прикупили додатне референтне узорке за ДНК анализу од сродника несталих у циљу идентификације посмртних остатака који се налазе у мртвачници у Приштини.

Према службеним евиденцијама Комисије за нестала лица, као нестало у сукобима на КиМ, води се 567 људи.

Оставите одговор