You are currently viewing Одслужено свечано вечерње уочи празника Видовдана у Саборном храму у Бечу

Одслужено свечано вечерње уочи празника Видовдана у Саборном храму у Бечу

У уторак, 27. јуна 2023. године, у Саборном храму Светог Саве у Бечу одслужена је свечана вечерња служба, којом је отпочет велики празник Видовдан. Свечаном вечерњем богослужењу присуствовао је надлежни Архијереј – Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски Г. Андреј. Изразитој свечаности вечерње службе допринели су својим усрдним и складним појањем богослови Карловачке Богословије Светог Арсенија Сремца из Сремских Карловаца. Вечерњом службом је началствовао Архимандрит др Клеопа Стефановић, професор Карловачке богословије, уз саслуживање пароха при Саборном храму, протојереја Миљана Антића, као и ђакона Александра Савића.

Овом молитвеном сабрању којом је отпочето празновање једног од најважнијих празника српског народа, присуствовали су и уважени представници Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији, на челу са гђом Верицом Томановић, председницом поменутог удружења.

Свештенство, богослови, чланови певнице Саборног храма и сав присутни верни народ су на челу са својим Архијерејем од свег срца узносили молитве Господу, а у славу Светим Мученицима косовским. На крају службе Епископ Андреј је поучио верни народ о тајни овог –  у вечности вавек – записаног Дана. Говорио је Владика Андреј и присетио на многе тешке прилике и времена, која је наш народ преживео и успео да, упркос свему, и у најтежим околностима очува своју веру. Са посебним болом и молитвеним вапајем поменуте су и тешке прилике на страдалном Косову и Метохији, због чега се свакодневно на богослужењима посебним јектенијама моли за наш страдални и напаћени народ на Косову и Метохији. Такође је Владика Андреј позвао вернике да дођу што они сами, што са својим ближњима на сутрадан одржану Видовданску академију, која је по речима Владике Андреја тако организована да сва одише духом покајања. Епископ Андреј се захвалио драгим гостима који су том приликом дошли у Беч, посебно скренувши пажњу на чланове Удружења отетих на Косову и Метохији, говорећи о самом Удружењу и о крсту који они носе, крепећи их састрадалним речима и уверавајући их да имају подршку и да нису сами.

Један део делегације који су ради учешћа на Видовданској академији дошли у Беч, присуствовали су истог дана свечаној вечерној служби у храму Васкрсења Христовог у другом бечком округу.

Извор: www.crkva.at

Оставите одговор