Округли сто: ,,Права породица на истину, правду, репарацију и меморијализацију“

Допринос у раду допринели су представници државних институција, међународних организација представници и чланови удружења породица киднапованих и несталих лица.

Након поздравне речи и минутом чутања присутнима се обратила председница Удружења Верица Томановић.

Након њеног излагања присутнима се обратио саветник председника за безбедност Милорад Вељовић. Нагласио је важност процеса остваривања права породица несталих лица и да је неопходна заједничка сарадња свих нас да би смо помогли убрзању процеса сазнавања истине.

Пренео нам је поздраве Председника Републике Србије Александра Вучића и рекао да подржавају наше напоре и активности које спроводимо.

Наставиће подршку у доношењу Закона о несталим лицима.

Маја Васовић, представник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, Руководилац Групе за нестала лица на територији бивше СФРЈ, поздравила је све присутне у своје име и у име председника Комисије Вељка Одаловића.

У свом излагању нагласила је да Комисија за нестала лица има добру сарадњу са свим домаћим институцијама и међународним организацијама и удружењима породица несталих лица у остваривању права породица на истину, правду, репарацију и меморијализацију.

Биљана Здравковић, шеф службе за заштиту МКЦК Регионалне канцеларије у Београду

Након излагања у времену предвиђеном за дискусију питања и одговоре Биљана Здравковић је пружила информације члановима породица.

Луиђи Ндоу (Luidj Ndou), Високи званичник Програма, за Односе са Владама ИЦМП-а и

Иљбер Морина (Ylber Morina), Високи Званичник Програма, Иницијатива за цивилно друштво

Луођи Ндоу. је након захвалносит организатору и поздравне речи присутнима, током излагања пружио је информације о раду ИЦМП-а у протеклом периоду као и плану активности ИЦМП-а за наредни период.

Потврдио је да се након реексхумације посмртних остатака на Косову и Метохији доказано путем ДНК резултата да је било грешака током преузимања рела традиционалном методом у периоду након ексхумација тимова Хашког Трибунала.

У току су провере базе података и одржавају се састанци са владиним институција за усаглашавање података Регионалне листе несталих лица у региону Западног Балкана.

Након излагања одговорио је на постављана питања члановима породица.

У току наредне године планирана су два састанка са породицама са Косова један у Београду и један Приштини. Такође током маја месеца наредне године планиран је трилатерални састанак са Комисијама из Србије, Косова и Црне Горе.

Зоран Антић, државни секретар Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања и члан Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, упознао је присутне о раду Радне групе за доношење Закона о несталим лицима и тренутној ситуацији након избора новог министра Николе Селаковића.

Очекује се да се завршна израда текста документа Закона усвоји и на пролеће у 2023. години отвори расправа у Скупштини.

Требало би да се до краја 2023. године одрже јавне расправе и обезбеде средства у буџету Републике Србије да почетком 2024. године почне имплементација Зкона о несталим лицима.

С обзиром да је професор Челић био представник Удружења укључен у писњу текста Закона верује да су права и потребе породица обухваћена.

Игор Поповић, в.д. помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију, поздравио је све присутне и захвалио се на позиву организатору.

Својим излагањем пружио је пуну подршку Удружењу на уложеним напорима за остваривање права породица. Нагласио је да су људска права на Косову и Метохији прекршена и да на жалост та права  се и данас крше. Канцеларија за Косово и Метохију пружа допринос у раду на убрзању процеса сазнавања истине о несталим лицима и остваривању других права.

Одговарајући на многа питања чланова породица потврдио је да Канцеларија за КиМ чини све што је у њеном мандату да помогне српском народу да опстане у овим тешким временима.

Разочаран је што су преговори у Бриселу у застоју и што се питање несталих лица исполитизовало од стране привремених институција у Приштини.

Миољуб Виторовић, координатор у служби заштите сведоцима Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије, обратио се присутнима са добрим образложењем на који начин треба наставити борбу у процесу остваривања права породица на истину и правду.

Апеловао је на све да требамо у наредном периоду будемо мудри, стрпљиви, истрајни и транспарентни. Држава Србија поштује међународне законе и прописе и води судске поступке за ратне злочине али нажалост други у региону то не раде.

Милица Бјелобаба, представник  Црвеног крста Србије поздравила је све присутне и током излагања изнела информације о раду Црвеног крста Србије у протеклом периоду.

Сарадња Црвеног крста Србије са удружењима је континуирана и наставиће се у наредном периоду. Укључени су у раду Радне групе за доношење Закона о несталим лицима.

Црвени крст Србије у границама својих могућности подржаваће и у наредном периоду породице и Удружења да им ублажи патњу и бол која предуго траје.

На крају Округлог стола донет је закључак:

Удружење ће у наредном периоду наставити континуирану сарадњу са свим домаћим институцијама, међународним организацијама и сродним удружењима несталих лица са циљем убрзања процеса остваривања права преживелих чланова жртава.

 

 Излагања гостију можете преузети на следћим линковима:


гђа. Верица Томановић


гђа.Маја Васовић


гђа.Биљана Здравковић

 

Оставите одговор