„У овој години откривено 17 посмртних остатака на Косову“

На Косову се и даље води као нестало 1617 лица. У овој години извршена је претрага на 24 локације широм Косова, а пронађено је 17 посмртних остатака који су у процесу идентификације речено је на годишњој конференцији Комисије за нестала лица Владе Косова. За ову Комисију највећи изазови у процесу расветљавања судбине несталих остају недостатак информација, односно несарадња са Србијом и процес идентификације посмртних остатака.

Комисија за нестала лица Владе Косова представила је годишњи извештај о раду за 2022. годину. Председник ове комисије Андин Хоти,, рекао су током ове године на Косову прекопане 24 локације у којима је пронађено 17 посмртних остатака, који су како наводи још увек у процесу идентификације.

“На територији Косова је до сада истражено око 2700 локација. Не знамо да ли има још неки простор или нека локација која се може истражити на територији Косова зато што је на свака четири квадратна километра прекопавано, отварана су гробља, копана је земља и резултати су ти који јесу”, рекао је Хоти.

Један од главних изазова, а који у великој мери кочи процес расветљавања судбине несталих лица, како наводи председавајући Комисије за нестала лица Куштрим Гара је несарадња са Србијом по питању размене података и дозвола за прекопавање потенцијалних локација на територији Србије.

“Питање поузданих информација представља један од проблема. За то је крива Србија, која није спремна да сарађује по том питању. Недостатак спремности на сарадњу подразумева пре свега да Србија стави на располагање податке из архиве војске и полиције бивше Југославије из времена рата. Такође имамо захтеве кад су у питању потенцијална места за прекопавање у Србији, али се то још увек није догодило”, рекао је Гара.

Гара је додао и да упркос “бројним изазовима са којима се ова комисија сусреће у свом раду”, она је ипак, како каже, урадила “велики посао”.

“Недостатак проверених информација и питање неидентификованих посмртних остатака у мртвачници на судској медицини и даље остају велики изазови и проблеми. Као што знате још од прве године после рата на Косову је био значајан број међународних организација које су биле део процеса овде, тако да је битно да те организације поделе податке са институцијама Косова. Ми ово питање третирамо веома пажљиво и имамо добре резултате с обзиром под каквим околностима радимо”, рекао је Куштрим Гара, председавајући Комисије за нестала лиац Владе Косова.

Гара је најавио да ће се током 2023. године поново прекопавати локације у насељу Матичане.

“Током почетка следеће године ћемо почети са ископавањем и то ће бити четврти пут како се враћамо на ову локацију. На основу податка које смо обезбедили од међународних партнера дошли смо до сазнања да би ту требало да се налазе још две жртве рата које су изгубиле живот 1999. године”, рекао је Куштрим Гара.

Андин Хоти рекао је да се Радне групе Комисија Владе Косова и Владе Србије нису састале већ годину и по дана, а разлог за то је, како је истакао, тај што је на челу комисије у Србији Вељко Одаловић, за кога према речима Хотија “премијер Косова Аљбин Курти сумња да је починио ратне злочине на Косову”. Међутим Хоти је истакао да се подгрупе ових комисија састају на регионалним скуповима, којих је како је навео до сада било 17.

Извор: www.medijacentar.info

Оставите одговор