,,23 године борбе и трагања за истином и правдом“

Поштовани,

Позивамо Вас да својим присуством одате почаст свим невино страдалим Србима на територији општине Ораховац.

Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији 18. јула 2021. године у недељу обележиће 23 година од масовног киднаповања, протеривања и убиства Срба на подручју општине Ораховац.

У периоду од  12. маја 1998. до 12.октобра 2000. године од стране припадника тзв. ОВК страдало је 84 Срба. За време оружаног напада тзв. ОВК на подручју Ораховца од 17-22 јула киднаповано је око 100 српских цивила. 18. јула 1998. године протерано је сво српско становништво из села Ретимље, Оптеруша и задржано у приватне затворе и логоре. Један број је ослобођен вољом команданата тзв. ОВК, а група од 35 цивила ослобођена је 22. јула 1998. године посредством делегације МКЦК у Прштини. Трагање за судбинама киднапованих 36 -торо Срба из тог периода се прекида након идентификације посмртних остатака пронађених у масовним гробницама Малишево и Волујак у пролеће 2005. године. Посмртни остаци жртава 24 лица сахрањени су на београдском гробљу Орловача.

У знак сећања на дан када су насилно отети од загрљаја своји мајки, очева, супруга и сестара у  9:00 часова одржаће парастос у цркви Светог Прокопија на Орловачи. Након парастоса делегација Удружења са породицама 24 сахрањених Срба на парцели број 1 на гробљу Орловача положиће цвеће страдалима и венац свим жртвама поред спомен плоче ,,ЗА НЕЗАБОРАВ“.

Ваше присуство на парастос је од великог значаја у молитви за жртве да им Господ подари место где праведни почивају, а породицама жртава ублажиће  патњу која траје 23 година.

Молимо Вас да потврду Вашег учешћа или име особе која ће се обратити присутнима на београдском гробљу Орловача и Великој Хочи у име институције или Удружења, потврдите до петка 16. јула 2021. године.

Оставите одговор