24-годишњица масовног киднаповања Срба на подручју општине Ораховац

24-годишњица масовног киднаповања Срба на подручју општине Ораховац

Позивамо вас да 18. јула 2022. године присуствујете обележавању 24 година од масовног киднаповања, протеривања и убиства Срба на подручју општине Ораховац. У периоду од 12. маја 1998. до 12.октобра 2000. године од стране припадника тзв. ОВК киднаповано је и убијено 84 Срба. За време оружаног напада тзв. ОВК на подручју Ораховца од 17-22 јула киднаповано је око 100 српских цивила. 18. јула 1998. године протерано је сво српско становништво из села Ретимље и Оптеруша, задржано у приватне затворе и логоре. Један број је ослобођен вољом команданата тзв. ОВК, група од заробљених 35 цивила у манастиру Свети Врачи у Зочишту ослобођена је 22. јула 1998. године посредством делегације МКЦК у Прштини. Заробљавања, убиства и злостављања Срба настављају се и у периоду НАТО агресије, велики број отетих, убијених и протераних Срба десио се након потписане Резолуције 1244 СБУН 10. јуна 1999. године. Од 09:30 часова одржаће се парастос у цркви Светог Прокопија на Орловачи, у знак сећања на дан када су насилно отети Срби из загрљаја својих мајки, очева, супруга и сестара на подручју општине Ораховац.
Након парастоса и обраћања присутнима, делегације Удружења и институција кренуће са породицама 25 сахрањених Срба на парцели број 1 на гробљу Орловача да посете гробове својих најмилијих, положе цвеће и венце и одају почаст српским жртвама на Косову и Метохији поред спомен плоче: ,,ЗА НЕЗАБОРАВ“.
У Великој Хочи обележава се масовно киднаповање 84 -творо Срба на подручју општине Ораховац поред споменика у порти цркве Светог Јована у сарадњи са Одбором за обележавање општине Ораховац.
Од 11:00 часова одржаће се парастос у порти цркве Светог Јована у Великој Хочи поред споменика посвећен киднапованим и насилно убијеним Србима на подручју општине Ораховац.
Након парастоса и обраћања, делегације Удружења и институција положиће венце 84-творо невино отетим и убијеним Србима.
 
 
 

Председник Удружења
Верица Томановић

Оставите одговор