You are currently viewing Расветлити судбину несталих на Космету

Расветлити судбину несталих на Космету

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије Александар Јаблановић изјавио је данас да ће држава учинити све што је у њеној моћи како би се решили многобројни проблеми с којима се годинама суочавају породице несталих.
Расветлити судбину несталих на КосметуЈаблановић је на округлом столу „Ексхумације и идентификације несталих лица на Косову и Метохији и права њихових породица“ указао на то да је процес ексхумације и идентификације, као и проналажења несталих, јако успорен.
Он је додао да је проблем утолико већи због тога што су многи од учесника ратова 1998. и 1999. године са албанске стране данас на истакнутим позицијама, што у великој мери спречава откривање свих злочина, проналажење тела жртава и кажњавање починилаца.
Расветлити судбину несталих на КосметуПредседник Удружења породица киднапованих и несталих лица са Косова и Метохије Верица Томановић навела је да ово удружење трага за 540 особа које се воде као нестале и о којима се ништа не зна, па ни то да ли је вођена истрага.
Ово удружење, како је истакла, инсистира на системском решењу права породица несталих на Космету, јер то питање до данас није решено.

Томановић је додала да Удружење тражи одговоре и на питања процесуирања злочина над цивилним жртвама пре рата и након потписивања Резолуције 1244, када је највећи број Срба нестао у миру.Округли сто организовало је Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији.

 

Извор:  https://www.srbija.gov.rs/

Оставите одговор

Translate »