,,Дан киднапованих здравствених радника”

Обележене 24 године нестанка здравствених радника на КиМ

Удружење породица киднапованих и несталих на Косову и Метохији обележило је данас 24 године од привих отмица здравствених радника у покрајини, а који су спасили на хиљаде живота не само Срба већ и Албанаца.
Скуп је био прилика да се од институција, међународних организација још једном затражи да учине све како би се убрзао процес тражења несталих са Косова и Метохије.
Председница удружења Верица Томановић рекла је да се 13 здравствених радника, међу којима и њен супруг, лекар из Приштине Андрија Томановић, нестао на данашњи дан 1999. године, и даље воде као настали.
“Међу жртвама ужасних репресија, физичких ликвидација албанских екстремиста били су врховни стручњаци медицине чија су имена и данас остала позната и цењена у српској и страној литератури”, рекла је она.
Томановић је нагласила да никада неће одустати од борбе да се расветли судбина несталих како се не би заборавила трагедија која их је задесила.
Сличну судбину какву је доживео професор Томановић доживело је још 12 здравствених радника, лекара, техничара, међу њима били је и један апсолветн медицинског факултета.
Киднаповани су, како је Томановић нагласила Јосиф Васић, Миле Вуксановић, Стамен Генев, Златоје Глигоријевић, Светомир Микић, Борислав Павић, Душко Патрногић, Небојша Петковић, Александар Станојевиц, Александар Тодоровски, Ђорђе Тошковић и Димитрије Шабић.
Нагласила је да су убијани само што су били лојални својој држави Србији.
Учесници скупа, међу којима су били и председник Црвеног крста Србије Драган Радовановић, декан медицинског факултета Универизтета у Пришитни Тања Новаковић, некадашњи државни секретар Министарства здравља Периша Симоновић, изразили жаљење што ни после 23 године породице нису ни корак ближе расветљавању судбина својих најмилијих.
Апеловали су на надлежне инистуције, међународне организације, дипломатски кор да учине све да се процес расветљавања судбине свих несталих убрза.
Дан нестанка Андије Томановића, редовног професора Медицинског факултета, начелника Хируршке клинике у Приштини, члана Међународног удружења хирурга и потпредседника Црвеног крста КиМ, обележава се као Дан убијених и отетих здравствених радника на КиМ од 1998. до 2000. године.

Оставите одговор