You are currently viewing Ekshumacija i identifikacija nestalih u ozbiljnom zastoju

Ekshumacija i identifikacija nestalih u ozbiljnom zastoju

Traže se informacije od predstavnika nadležnih institucija o preduzetim koracima u cilju eliminisanja prepreka koje sputavaju ubrzanje procesa ekshumacija i identifikacija 

 

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica „Oteta istina“ koje predvodi Verica Tomanović organizovalo je još jedan okrugli sto „Nestali nas gledaju“  na  temu – Aktuelno stanje procesa traženja nestalih lica na  Kosovu i Metohiji u hotelu Palas u beograduProces ekshumacija i identifikacija nestalih lica na prostoru Kosova i Metohije je u velikom zastoju, blokiran  uprkos  preduzetim apelima i naporima Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji.                                                                                                                 

Članovi porodica traže informacije od predstavnika nadležnih institucija o preduzetim merama i  koracima u cilju eliminisanja prepreka koje sputavaju ubrzanje procesa ekshumacija i identifikacija  svih nestalih lica.  

Neprihvatljive ucene i blokiranje dijaloga                                 

Od predstavnika nadležnih institucija i međunarodnih organizacija očekujemo konstruktivne predloge u  cilju prevazilaženja prepreka koje osporavaju proces traženja svih nestalih lica na Kosovu i Metohiji. Učešće u radu na poziv Udruženja uzeli su svi predstavnici relevantnih institucija i međunarodnih  organizacija koje se bave procesom traženja nestalih lica na Kosovu i Metohiji predstavnici i članovi  porodica Udruženja iz Beograda, Kraljeva, Niša, Gračanice, Kosovske Mitrovice, Velike Hoče i Štrpca. Na  okruglom  stolu su pored Verice Tomanović govorili: Veljko Odalović,  predsednik Komisije Vlade RS za nestala lica, dr Suzana Matejić, član radne grupe za nestala lica beogradske delegacije, Mioljub Vitorović, zamenik tužioca za ratne zločine Tužilaštva RS u penziji, Igor Popović, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, Metju Holidej,  direktor programa za Evropu ICMP, Martina Fava, koordinator MKCK za nestala lica na Zapadnom  Balkanu i Ljubomir Miladinović, generalni sekretar CK Srije. Program je vodio Slaviša Vuksanović, član IO Udruženja. 

Osvrnućemo se na neprihvatljive ucene i ekstremne stavove onih  koji nisu spremni za istinski dijalog Beograda i Prištine i usporeno rade u potrazi za kidnapovljanim i nestalim licima Srba i ostalih. Maksimalistički zahtvei albanske strane i nerešavanje sudbine nestalih lica na Kosov u i Metohiji ne doprinosi pronalaženju trajnog i sveobuhvatnogsvima prihvatljivog rešenja.  Otežavajuću okolnost predstavlja i upor no albansko nesprovođenje već postignutih dogovora,  planovlja  i zajednički rad na ekshumacijama i identifikacijama nestalih Srba i ostalih na KiM. Politizacija našeg  nerešenog  dvodecenijskog problema je novi zločin, rekla je Verica Tomanović. 

Preuzete obaveze predstavnuika Radne grupe za nestala lica Beograda i Prištine se moraju poštovati i realizovati, nastavila je  Tomanović. -Očekivali smo novosti  o napretku postignutom  na pronalaženju i proveri lokacija na kojima se na laze nestala lica. Smatramo neophodnim ubrzanje ovog procesa,  uz apsolutnio poštovanje relavantnih konvencija, ne ograničavajući se isključivo na ženevsku konvenciju i dodatne protokole već na Međunarodnu konvenciju o građanskim  i političkim  pravima,  Konvenciju protiv mučenja, Konvenciju o pravima deteta; Evropsku konvenciju o pravima i fun damentalnim slobodama i Rezoluciju o prisilnom zatvaranju. Takođe očekujemo donošenje zakona koji štiti sva  prava porodica nestalih. 

Martina  Fava je u kratkom izlaganju rekla da je MKCK od 2018, godine stupio u kontakt sa 46 zemalja NATO-a i onih koje nisu u njegovom sastavu, da bi zatražio otvaranje njihovih arhiva. MKCK je došao još do nekih zemalja i uputio još 4 istraživača kao pomoć u rešavanju ovog pitanja.   

Humanitarno a ne političko pitanje 

Veljko Odalović je rekao da je ovaj proces zarobljen  prošle godine u Briselu. On je takođe istakao da je politički deo priče taj koji koči proces traganja za nestalim licima, ali da taj deo nije  naš. Hrvatska, na primer, ignoriše pozive od strane Srbije da dođu u Srbiju da provere lokacije koje  oni traže. Pokreću se i novi mehanizmi traganja, ali rezultata nema. -Jedini zločin  koji je dospeo na teritoriju Srbije je rat i bombardovanje Srbije od  24. marta do 10. juna 1999.  

Imamo snimak gde vojnik OVK stoji na  grobnici na kojoj su sahranjeni  vojnici, ali neće da kažu gde je to mesto. Tužilaštvo traži gde je to mesto. Mi smo dali preko 2500 dokumenata u vezi nestalih a nismo dobili ni jedan. Mi smo prošle godine identifikovali i predali 6 tela, a  najlakše  je reći da Srbija neće da istražuje,  rekao je Odljalović i dodao da nisu završena istraživanja na  lokciji Gnjilana, a da su za nas v ažne i lokacije Lapušnik, Bistražin, L  ivočko jezero,  Dragodan, Groblje u Prizrenu… 

Forenzičar Dr Suzana Matejić je istakla da je ovaj posao posebno težak zato što napori istraživanja ne daju rezulate. – Meni je jako drago što su ovde sa nama Martina Fava  i Metju Holidej koji su nama ne samo partneri nego i garant da će ovaj proces da traje. A rad na terenu nije ni izbliza ono što smo očekivali da će se dešavati. Dr Matejić je sa ovog okruglog  stola apelovala da se radne grupe Beograda i Prištine sastanu da bi se proces istraživanja nastavio, bez obzira ko ga blokira. A međunarodna zajendica, možda nosi najveću odgovornost.           

Igor Popović iz Kaneclarije za KiM  je podsetio da se u kancelariji ovom probelmu posvećuje najveća pažnja jer to nije političko već humanitarno pitanje. On je takođe rekao da je tekst zakona o nestalim  licima sačinjen,  da je dobar i da se čeka da bude usvojen. – Ov o pitanje je vrhunsko pitanje koje je ušlo u Vašingtonski sporazum 2020. godine  rekao je Popović. On je pored toga rekao da je famozni novinar Miljaim Zeka 2001. godine napravio falsifikovani ugovor o kupovini porodične kuće Krstića kao i to  iz Prištine i da je on  direktno povezan sa nestankom nekih lica: Imamo i problem arhiva OVK koje oni neće da priznaju, a hvale se svojim uspesima u ratu. U posednje rveme u njihovim redovima u vezi traganja za nestalima ima dosta maldih lica.  

Porodice Udruženja „Oteta istina“ su ogorčene zbog blokiranja procesa iskopavanja, ekshumacija i identifikacija nestalih lica na KiM usled politizacije problema od strane privremenih institucija u Prištini. Istaknuto je da je predsedniku Komisije za nestala lica Veljku Odaloviću već dve godine zabranjen  ulazak na  Kosovo i Metohiju od strane predstavnika privremenih institucija u Prištini. Takođe je zaustavljeno traganje na novim  lokalitetima grobnica. Nisu ekshumirane ni poznate grobnice. Navodi o zapaljenim telima nisu istraže ni javno objavljeni. Pogrešne identifikacije morale bi biti potvrđene putem konsultativnih postupaka forenzuičkih stručnjaka.                                                                         

Trgovina organima tabu tema                   

Na okruglom stolu u Beogradu zatražen je  odgovor na pitanje šta je sa međunarodnim  monitoringom da bi se obezbedio transparentan i jasan  pregled lokaliteta u Makedoniji i Albaniji kao potencijanih mesta na kojima se možda nalaze zemni ostaci lica nestalih pre, u toku i posle rata na  Kosovu i Metohiji, posle potpisane rezolucije 1244 SBUN.                                                          

Ništa se ne zna  dokle se stiglo sa istragama o trgovini ogranima kidnapovanih Srba i ostalih.  To pitanje je i dalje tabu-tema,  posebno u izveštaju Dika Martija, istaknuto je na okruglom  stolu.   

S.Đukić 

Izvor: https://jedinstvo.rs/

Ostavite odgovor