You are currently viewing ,,ЕКСХУМАЦИЈЕ И ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ НЕСТАЛИХ ЛИЦА“- извештај

,,ЕКСХУМАЦИЈЕ И ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ НЕСТАЛИХ ЛИЦА“- извештај

Тематика проблема процеса тражења несталих лица на Косову и Метохији је на врху приоритета свих породица које више од две деценије траже своје сроднике. Поводом овог проблема организован је Округли сто са темом ,,Ексхумације и идентификације несталих лица“ у хотелу ,,Палас“ у Београду 19.05.2021. године. Скуп је одржан у присуству председника Комисије за нестала лица Владе Републике Србије господина Вељка Одаловића, господина Игора Поповића помоћника Директора Канцеларије за Косово и Метохију, Тужиоца за ратне злочине госпође Снежане Станојковић и заменика тужиоца господина Миољуба Виторовића и заменика тужиоца господина Василија Сератлића, Међународне Комисије за нестала лица (ИЦМП) госпође Самире Крехић, заменика шефа Програма за Западни Балкан и господина Иљбера Морина службеника ИЦМП-а канцеларије у Приштини, Делегације МКЦК канцеларије у Београду госпође Мартине Фава, Регионалног координатора за питања несталих лица и госпође Иване Костић, асистента у Служби тражења, Генералног секретара Црвеног крста Србије господина Љубомира Миладиновића и госпође Милице Бјелобабе, сарадника у Служби тражења Црвеног крста Србије и чланова Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији. Уводним излагањем Председник Удружења Верица Томановић је изнела суштинске проблеме нерешавања овог значајног питања. Медијатор скупа секретар Удружења Олгица Божанић указивала је на важност учесника скупа који су својим излагањем указивали на убрзавање процеса. Породице верују да се подаци о несталим лицима скривају и минимизирају и да су ексхумације и идентифкације успорене због политичких разлога. Након излагања свих учесника , дискусија и коментаре породица упућене предстваницима институција и међународних организација, усвојени су следећи   Закључци:
  1. Радити на анализи 104.случаја пријављена једино ИЦМП-у,  заједно  са делегацијама Радне групе за нестала лица Београда и Приштине.
  2. Почети преглед и анализу комплетне документације везане за случајеве лица идентификованих традиционалном (класичном) методом и извршити циљано прикупљање крви од породица, где постоје индиције да је могло доћи до замене идентитета (погрешне идентификације).
  3. Отпочети ревизију документације и случајева неидентификованих посмртних остатака у мртвачници у Приштини, на транспарентан начин у складу са највишим форензичким стандардима. Укључити домаће институције, форензичке стручњаке и међународне организације.
  4. Ажурирати и хармонизовати евиденције које воде домаће институције и учинити их доступним јавности због транспарентности провере и допуне података од стране породица несталих лица.    
  5. Захтевамо деполитизацију проблема процеса тражења киднапованих и несталих лица
  6. Захтевамо да се приликом сусрета премијера држава потписница Берлинског процеса на дневном реду разматра тема:,,Провера локација масовних гробница жртава са подручја Косова и Метохије из периода 1998.-1999.године на подручју Републике Албаније“.
  7. Охрабити сведоке да информације које поседују о починиоцима злочина и локација масовних и појединачних гробница поднесу Тужилаштву Републике Србије које ће им кроз механизам заштите сведока обезбедити њихову

Оставите одговор