,,EKSHUMACIJE I IDENTIFIKACIJE NESTALIH LICA“- izveštaj

,,EKSHUMACIJE I IDENTIFIKACIJE NESTALIH LICA“- izveštaj

  • Post author:
  • Post category:Vesti
  • Post comments:0 Comments

Tematika problema procesa traženja nestalih lica na Kosovu i Metohiji je na vrhu prioriteta svih porodica koje više od dve decenije traže svoje srodnike.

Povodom ovog problema organizovan je Okrugli sto sa temom ,,Ekshumacije i identifikacije nestalih lica“ u hotelu ,,Palas“ u Beogradu 19.05.2021. godine.

Skup je održan u prisustvu predsednika Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije gospodina Veljka Odalovića, gospodina Igora Popovića pomoćnika Direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Tužioca za ratne zločine gospođe Snežane Stanojković i zamenika tužioca gospodina Mioljuba Vitorovića i zamenika tužioca gospodina Vasilija Seratlića, Međunarodne Komisije za nestala lica (ICMP) gospođe Samire Krehić, zamenika šefa Programa za Zapadni Balkan i gospodina Iljbera Morina službenika ICMP-a kancelarije u Prištini, Delegacije MKCK kancelarije u Beogradu gospođe Martine Fava, Regionalnog koordinatora za pitanja nestalih lica i gospođe Ivane Kostić, asistenta u Službi traženja, Generalnog sekretara Crvenog krsta Srbije gospodina Ljubomira Miladinovića i gospođe Milice Bjelobabe, saradnika u Službi traženja Crvenog krsta Srbije i članova Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji.

Uvodnim izlaganjem Predsednik Udruženja Verica Tomanović je iznela suštinske probleme nerešavanja ovog značajnog pitanja.

Medijator skupa sekretar Udruženja Olgica Božanić ukazivala je na važnost učesnika skupa koji su svojim izlaganjem ukazivali na ubrzavanje procesa.

Porodice veruju da se podaci o nestalim licima skrivaju i minimiziraju i da su ekshumacije i identifkacije usporene zbog političkih razloga.

Nakon izlaganja svih učesnika , diskusija i komentare porodica upućene predstvanicima institucija i međunarodnih organizacija, usvojeni su sledeći

 

Zaključci:

  1. Raditi na analizi 104.slučaja prijavljena jedino ICMP-u,  zajedno  sa delegacijama Radne grupe za nestala lica Beograda i Prištine.

  2. Početi pregled i analizu kompletne dokumentacije vezane za slučajeve lica identifikovanih tradicionalnom (klasičnom) metodom i izvršiti ciljano prikupljanje krvi od porodica, gde postoje indicije da je moglo doći do zamene identiteta (pogrešne identifikacije).

  3. Otpočeti reviziju dokumentacije i slučajeva neidentifikovanih posmrtnih ostataka u mrtvačnici u Prištini, na transparentan način u skladu sa najvišim forenzičkim standardima. Uključiti domaće institucije, forenzičke stručnjake i međunarodne organizacije.

  4. Ažurirati i harmonizovati evidencije koje vode domaće institucije i učiniti ih dostupnim javnosti zbog transparentnosti provere i dopune podataka od strane porodica nestalih lica.    

  5. Zahtevamo depolitizaciju problema procesa traženja kidnapovanih i nestalih lica

  6. Zahtevamo da se prilikom susreta premijera država potpisnica Berlinskog procesa na dnevnom redu razmatra tema:,,Provera lokacija masovnih grobnica žrtava sa područja Kosova i Metohije iz perioda 1998.-1999.godine na području Republike Albanije“.

  7. Ohrabiti svedoke da informacije koje poseduju o počiniocima zločina i lokacija masovnih i pojedinačnih grobnica podnesu Tužilaštvu Republike Srbije koje će im kroz mehanizam zaštite svedoka obezbediti njihovu

Ostavite odgovor