You are currently viewing И даљесе трага за 572 Срба : У отмицама на КиМ учествовали и албански медицински радници

И даљесе трага за 572 Срба : У отмицама на КиМ учествовали и албански медицински радници

Ни четврт века од кад су почеле прве отмице на Косову и Метохији породице несталих немају податке о стотинама својих најдражих који су тада отети.

Према подацима и Београда и Приштине, више од 572 Срба на КиМ и даље се води као нестало, док укупан број несталих премашује 1.600.

Прошле су 24 године од када је проф. др Андрија Томановић, угледни хирург и начелник Клинике за хирургију КБЦ у Приштини, 24. јуна 1999, киднапован испред капије клинике.

Двојица Албанаца стрпала су га у кола наочиглед припадника међународних снага и упркос томе што је претходног дана добио гаранцију британског пуковника да ће имати заштиту на Космету.

Дан његовог киднаповања обележава се као Дан убијених и отетих здравствених радника на КиМ 1998-2000. Са јучерашњег скупа Удружења породица несталих послат је апел да се убрза потрага и проналажење посмртних остатака. Закључено је да би сви актери требало да искључе политику из решавања овог проблема, јер она опструише рад стручних тимова.

Председница Удружења Верица Томановић подсетила је да су киднаповања почела још у првој половини 1999.

– Од 11. јуна до 27. августа 2000. године припадници ОВК киднаповали су огроман број цивила. Почело је етничко чишћење, а 250.000 људи доживело је егзодус у присуству 50.000 војника Кфора. Унмик полиција, Јединица за нестала лица и Еулекс нису испунили мисију. Са радних места протерано је 2.510 Срба, Горанаца и Македонаца, здравствених радника – каже Томановићева.

Међу отетима и убијенима нашли су се др Томановић, др Јосиф Васић, др Небојша Петковић, др Ђорђе Тошковић, др Златоје Глигоријевић, др Александар Станојевић, апсолвент стоматологије Александар Тодоровски, медицински техничари Миле Вуксановић, Стамен Генев, Светомир Микић, Душко Патрногић, Борислав Павић и Димитрије Шабић.

Ниједан киднаповани, упркос апелима, није спасен, подсећа Верица Томановић, а зна се да су на Косову постојала 144 логора.

– Апелујемо на државне институције да предузму иницијативе и омогуће породицама несталих да сазнају њихову судбину – каже Томановић.

Периша Симоновић, који је 1999. био заменик министра здравља, подсетио да су отмице медицинара почеле 18. јула 1998, када су припадници ОВК упали у Дом здравља у Ораховцу и киднаповали др Александра Станојевића и Душка Патрногића.

У тим отмицама учествовали су, нажалост, и медицински радници албанске националности и тиме “опоганили” Хипократову заклетву – рекао је Симоновић.

– Др Томановић је отет да би се заплашило 40.000 породица и натерало да оде. Др Јосиф Васић мучки је убијен с леђа, док је пружао здравствену помоћ у Гњилану.

УБИЈАНА И ДЕЦА

ИЗМЕЂУ 1998. и 2000. на Косову је укупно убијено 13.500 људи, од чега 239 деце млађе од пет година. Убијено је и четворо људи старијих од 100. Првобитан број несталих премашивао је 6.000.

Извор: https://www.novosti.rs/

 

Оставите одговор