Италијански генерал о злочинима на Косову: Извештаји о телима убијених Срба стизали сваког јутра

Италијански генерал о злочинима на Косову: Извештаји о телима убијених Срба стизали сваког јутра

Мауро дел Векио, бивши генерал италијанске војске, који је предводио јединицу од 7.000 војника који су ушли на Косово у јуну 1999. године након завршетка НАТО бомбардовања Србије, рекао је да су током прве три седмице његовог мандата извештаји о телима убијених Срба и Рома стизала на његов сто сваког јутра.

Он је за италијански лист “Панорама” изјавио да је то била “табу тема” и да му није било дозвољено да о томе говори са новинарима.

– Убиства су настављена и касније, али не тако често. Они који нису побегли са Косова били су под сталним ризиком да буду убијени или силовани. Напуштене српске куће су сравњене са земљом или запаљене. Албанци су нападали и цркве и манастире. Нјихов циљ је био да избришу сваки траг српског присуства на Косову – рекао је Дел Векио.

Он је додао да нико није склањао српске лешеве који су налажени на свим могућим местима.

– Мајке и супруге отетих Срба преклињали су званичнике да им пронађу најдраже, али већина њих никада нису пронађени, чак ни они који су били мртви – рекао је Дел Векио.

Италијански лист “Панорама” оцењује да је застрашујућа чињеница да је 70 одсто од укупног броја отетих косовских Срба, који су нестали после јуна 1999. године, нестали када је рат званично завршен.

Лист је дошао и у посед фотографија које су војници УНМИК-а нашли у Дечанима 2003. године, али их није објавио јер су били “ужасни”.

На фотографијама се налазе припадници такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК) насмејани са одсеченом главом српског резервисте. Друга фотографија приказује како стављају у торбу најмање две одсечене главе, пренео је портал “Балканпрес”.

У периоду када су настале фотографије, како лист пише, та зона је била под командом Рамуша Харадинаја.

Харадинаја је у априлу 2013. године Хашки трибунал ослободио оптужби.

Сведоци који су га оптуживали умрли су у чудним несрећама или им је озбиљно прећено.

Извор: https://www.blic.rs/

Оставите одговор