You are currently viewing Ив Декор са породицама несталих и страдалих Срба у сукобима на простору бивше Југославије

Ив Декор са породицама несталих и страдалих Срба у сукобима на простору бивше Југославије

Генерални директор Међународног комитета Црвеног крста, господин Ив Декор разговарао је са породицама несталих и страдалих Срба у сукобима на простору бивше Југославије

Након што је саслушао потресна казивања најближих сродника Срба страдалих током оружаних сукоба деведесетих година у региону, Господин Ив Декор је обећао да ће, уз помоћ сарадника у Београду, настојати да помогне да њихова патња буде мања.
Током посете региону, генерални директор Међународног комитета Ив Декор је боравио у Београду. Господин Декор, први високи званичник ове организације који је после готово две деценије био у званичној посети Србији, осим што се састао са представницима српских власти, разговарао је и са породицама несталих и пострадалих Срба у Хрватској, БиХ и на Косову и Метохији. Ив Декор је изразио жељу да се, током боравка у Београду, сретне и разговара са представницима свих српских удружења пордица несталих у региону. Регионална Делегација МКЦК у Београду, организовала је и уприличила састанак на којем је господин Декор са члановима породица несталих и убијених Срба током сукоба у некадашњој Југославији, разговарао о проблемима са којима се сусрећу у процесу сазнавања истине о несталима. Како би МКЦК, он лично и његови сарадници могли помоћи да се дводеценијска агонија оних који су без својих најрођенијих остали, што пре оконча.
Поздрављајући своје саговорнике, господин Ив Декор је нагласио да МКЦК, као и ИЦМП, жели и настоји да добије одговоре који би допринели да на листама несталих буде што мање имена: – Драго ми је што имамо прилику и могућност да разговарамо јер, једино се тако долази до договора. Зато треба и даље да сарађујемо, тежећи заједничком циљу – смањењу броја несталих у региону – нагласио је Декор.
Генерални директор МКЦК Ив Декор је, након што је са пажњом и нескривеним саосећањем за, како је рекао, видљиву и дирљиву патњу свих који су говорили, рекао да је свестан да му много више времена од овог проведеног са породицама несталих, треба да би схватио колико је питање несталих, заправо велики проблем: – Моје колеге нам преносе ваш проблем и видим да се неке ствари не решавају, о чему сведочи и ваша патња. Свестан сам због тога и забринут. Зато ћемо разговарати са властима бивших југословенских република и покушати да помогнемо да се убрза процес сазнавања истине о несталима. – рекао је између осталог господин Ив Декор.

Оставите одговор