,,Ekshumacije i identifikacije nestalih lica“

,,Ekshumacije i identifikacije nestalih lica“

  • Post author:
  • Post category:Vesti
  • Post comments:0 Comments

Izlaganje Predsednika Udruženja gospođe Verice Tomanović

 

Poštovani gosti, drage porodice, uvaženi mediji

Danas, više od dve decenije traganja za našim otetim i nestalim članovima porodica očekujemo ubrzani rad na njihovom pronalaženju.

Nezamisliva je patnja porodica naših narodanaovim prostorima kao posledica dugih sukoba i nepravdi. Od 1998.-1999. godine do danas idemo dugim trnovitim putem do istine i pravde.

Hiljade porodica i dalje čeka odgovor o sudbini svojih najmilijih srodnika.Podržavamo iskopavanja na lokaciji Kiževak i očekujemo ubrzane radove na registovanim lokacijama grobnica na terenu Kosova i Metohije.

 

Na današnjem Okruglom stolu prenosim ogromno nezadovoljstvo porodica zbog dvodecenijskog zataškavanja informacija o zločinima na Kosmetu, skrivenim mestima stradanja i ukopa.

Usporene su ekshumacije, identifikacije, broj traženih žrtava se smanjuje iz godine u godinu.

Problematika nestalih lica je regulisana Ženevskom konvencijom o ljudskim pravima, II dopunskim protokolom, Rezolucijom o prisilnom zatvaranju, Haškom deklaracijom, Helsinškim aktima.

Sva ova dokumenta nisu ispoštovana na Kosmetu, najpre od onih država koje su ih potpisale.

Zašto je to tako? Odgovoriti na to pitanje značilo bi sublimirati tragediju koja se dogodila našem narodu krajem 20 veka. Porodice su to osetile na najbolniji način.

Iako su potpisana tri protokola o saradnji između UNMIKA i nadležnih organa Republike Srbije u cilju ubrzanja pronalaženja svih nestalih lica rezultati su i dalje poražavajući.

Porodice nestalih su jedinstvene u stavu da je pitanje nestalih lica iznad svih politika i uverenja, da je to najteže humanitarno pravno pitanje na našim prostorima i da je put do istine moguć jedino zajedničkom borbom bez bilo kakve diskriminacije i politizacije.

Upućujemo još jednom zahtev svim misijama KFOR-a, koje su bile na Kosmetu od juna 1999. do kraja 2000. Godine,  da omoguće domaćim i međunarodnim institucijama nadležnim za traganje za nestalim licima pristup dokumentaciji iz svojih arhiva.

Rešavanje pitanje nestalih lica je od izuzetne važnosti za dalje poboljšanje stanja ljudskih prava, izgradnje dobrosusedskih odnosa, uzajamnog poverenja i perspektive budućih generacija.

 

Nadamo se da će ovaj sastanak dati odgovore na neka pitanja porodica koje strpljivo očekuju istinu o sudbini svojih najmilijih.

 

 

 

Predsednik Udruženja

Verica Tomanović

Ostavite odgovor