Како ће изгледати суд за злочине ОВК

Како ће изгледати суд за злочине ОВК

Приштина – Садржина нацрта закона о формирању Специјалног суда за злочине ОВК усклађена је између Брисела и Приштине, пише приштински дневник “Koha ditore”.

Позивајући се на најновију верзију нацрта закона, којој је имао приступ, лист извештава да је врло мали број приговора косовске стране пронађен у коначној верзији акта о оснивању Специјалног суда за злочине ОВК.

Према дневнику, најважније је да мандат Специјалног суда није повезан са ЕУЛЕКС-ом, чији мандат истиче за две године.

У коначној верзији нацрта закона, пише “Коха Диторе”, не постоји појам “геноцид”, против чијег укључивања су били посланици владајуће коалиције у косовском парламенту и који је изазвао бројне контроверзе у косовској јавности.

Лист извештава да је термин „ратни злочин“ остао детаљно дефинисан у нацрту, али да захтев Приштине, који се односио на међународне законе о ратним злочинима, није узет у обзир.

Нацрт закона не дефинише колико ће трајати мандат Специјалног суда нити временски период када ће се подизати оптужнице, пише лист и додаје да прецизира да ће осуђеници издржавати затворске казне изван Косова, као и архиве Специјалног суда ван Косова.

После преговора са делегацијом ЕУ, Косовска техничка група, коју је предводио министар правде Хајредин Куци, затражила је да се у коначном нацрту закона измени 11 тачака за успостављање Специјалног суда.

За тих 11 тачака тражено је одобрење косовске политичке групе која се бави успостављањем Специјалног суда за злочине ОВК, на челу са председницом Косова Атифете Јахјага, а њени чланови су премијер Иса Мустафа, председник косовске скупштине Кадри Весељи и заменик премијера Хасим Тачи.
U konačnoj verziji nacrta zakona, piše “Koha Ditore”, ne postoji pojam “genocid”, protiv čijeg uključivanja su bili poslanici vladajuće koalicije u kosovskom parlamentu i koji je izazvao brojne kontroverze u kosovskoj javnosti.

List izveštava da je termin „ratni zločin“ ostao detaljno definisan u nacrtu, ali da zahtev Prištine, koji se odnosio na međunarodne zakone o ratnim zločinima, nije uzet u obzir.

Nacrt zakona ne definiše koliko će trajati mandat Specijalnog suda niti vremenski period kada će se podizati optužnice, piše list i dodaje da precizira da će osuđenici izdržavati zatvorske kazne izvan Kosova, kao i arhive Specijalnog suda van Kosova.

Posle pregovora sa delegacijom EU, Kosovska tehnička grupa, koju je predvodio ministar pravde Hajredin Kuci, zatražila je da se u konačnom nacrtu zakona izmeni 11 tačaka za uspostavljanje Specijalnog suda.

Za tih 11 tačaka traženo je odobrenje kosovske političke grupe koja se bavi uspostavljanjem Specijalnog suda za zločine OVK, na čelu sa predsednicom Kosova Atifete Jahjaga, a njeni članovi su premijer Isa Mustafa, predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji i zamenik premijera Hasim Tači.

Извор: B92.net

Оставите одговор