Канцеларија за КиМ: До данас није расветљена судбина 1.639 несталих на Косову

Канцеларија за КиМ: До данас није расветљена судбина 1.639 несталих на Косову

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић упозорио је да до данас није расветљена судбина 1.639 грађана свих националности, несталих током сукоба на Косову.

Петковић је у саопштењу поводом 30. августа, Међународног дана несталих, навео да је на захтев приштинских власти Београд претражио 22 локације потенцијалних масовних гробница косовских Албанаца, а да је од десет локација за које постоје сазнања да могу сакривати посмртне остатке Срба, Приштина претражила само Бункер код Ђаковице, где су пронађени посмртни остаци петочлане породице Петаковић и двоје чланова породице Петровић.

Зато питамо данас, као што смо питали и током претходних рунди дијалога у Бриселу, када ће бити омогућена претрага преосталих девет локација, међу којима су Кошаре, Лапушник код Глоговца, Дојнице код Призрена, Јавор код Суве Реке, Лугово код Истока, Будисавци и Баљевац код Клине, Ливачко језеро код Гњилана и Меја код Ђаковице“, навео је Петковић, а пренела његова Канцеларија.

Оптужио је приштинске власти да „и даље одбијају“ да дозволе мешовитим комисијама да изврше претрагу тих локација, као и да се изврши идентификација посмртних остатака који се налазе у мртвачници у Приштини.

„На тај начин се не граде заједничка будућност и помирење, због чега и на данашњи дан апелујемо на међународну заједницу, али и Приштину да покажу конструктиван приступ решавању питања судбине несталих“, додао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Шеф УНМИК позива Београд и Приштину да удвоструче напоре на расветљавању судбине несталих
Шеф УНМИК Захир Танин позвао је Косово и Србију да удвоструче напоре на расветљавању судбине несталих особа.

Како је саопштено, поводом Међународног дана жртава присилних нестанака, Танин наглашава важност разјашњења судбине несталих и исказује сталну посвећеност УНМИК пружању пуне подршке овом процесу, као и праву породица несталих на истину.

„СПГС Танин поздравља напредак остварен раније ове године под окриљем Радне групе за нестала лица у вези са ексхумацијом и идентификацијом неколицине несталих, али истовремено изражава забринутост, јер изгледа да је у протеклих неколико месеци процес заустављен због политичког застоја. Стога СПГС позива Приштину и Београд да се уздрже од политизовања овог критичног хуманитарног питања и питања људских права“, каже се у саопштењу.

Танин подсећа да је Радна група за нестала лица, којом председава Међународни комитет Црвеног крста и која има пуну подршку УН, најбитнији механизам у расветљавању судбине несталих још од свог оснивања 2004. и позива обе стране да у оквиру Радне групе удвоструче своје напоре у потрази за несталима.

„Будући да утврђивање судбине 1.630 особа које још нису пронађене представља централну компоненту у суочавању са прошлошћу и даљем напретку у помирењу између заједница и изградњи поверења на Косову, УНМИК ће наставити да у овом процесу подржава све актере и породице несталих лица“, рекао је  господин Танин.

Извор: https://rs.n1info.com/

 

 

Оставите одговор