Коментар: Кости

Коментар: Кости

Више од 4.000 Срба је нестало у ратним дешавањима у региону. О њима и њиховим судбинама нема ни вести

ВЕЋ више од две деценије породице несталих Срба, а који су побијени у рату у Босни и Херцеговини, на подручју Хрватске и бивше Републике Српске Крајине, али и на Косову, чекају на вести да је пронађена кост или зуб или неки други део тела по којем се може утврдити да је то њихов син, брат, муж, отац…

Више од 4.000 Срба је нестало у ратним дешавањима у региону. О њима и њиховим судбинама нема ни вести.

На “Веритасовом” списку несталих Срба из ратних дешавања у Хрватској налазе се 1.843 имена. Међу њима су и деца, жене, старци. Удружење несталих цивила и војника Републике Српске трага за још 1.665 Срба несталих у рату у БиХ. Ту је и 1.000 Срба несталих на Косову.

Само црна земља у региону зна тајну где су српске кости. На стотине гробница на подручју Босне и Херцеговине није откривено. Зашто? Један од одговора, кад је реч о БиХ, јесте да тамо леже српске кости, а не бошњачке или хрватске.

Бућа Поток у Сарајеву је локација где су бацани лешеви Срба убијаних у рату. Ова сарајевска депонија крије кости најмање 100 убијених сарајевских Срба.

Иако цело Сарајево зна да су Срби убијани и бацани на депонију, нема конкретног ископавања и потраге. И тако две деценије. Ексхумације су у више наврата започињале, али и прекидане. Изговор Тужилаштва БиХ – нема новца.

Нажалост, кости српских жртава немају тежину као оне бошњачких. Парола да су све жртве битне важи, али само ако жртве нису Срби. Српске мајке, очеви, браћа и сестре у болу могу само да гледају у црну земљу и надају се да ће она некако проговорити и открити где су њихови најмилији.

Извор: https://www.novosti.rs/

Оставите одговор