Међународни дан несталих: након 30 година, још увек 9,969 несталих лица у региону

Међународни дан несталих: након 30 година, још увек 9,969 несталих лица у региону

Међународни комитет Црвеног крста (МКЦК) у сарадњи са Координацијом српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије, Црвеним крстом Србије и Комисијом за нестала лица Р. Србије обележио је Међународни дан несталих.
Према подацима Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) од 1991, кад су избили први сукоби у бившој Југосалвији, још увек се трага за 9,969 људи.
„Нестанак око 35.000 људи у ратовима деведесетих на простору бивше Југославије је њиховим породицама и ближњима задао тежак бол и патњу, а нама као друштву обавезу да помогнемо породицама у решавању њихових проблема. Неке породице траже своје најмилије чак тридесет година, а судећи по досадашњој динамици, њихова потрага може се наставити деценијама“ изјавила је шефица регионалне делегације МКЦК у Београду гђа Јелена Стијачић.
„У току 2019. године пронађено је и идентификовано 218 људи, 2020. свега 46, а од почетка ове године до данас, 43 лица. Свесни смо да је решавање судбине несталих сложен и дуготрајан процес, али смо, такође, уверени да се уз бољу регионалну сарадњу и размену информација тај процес може и мора унапредити. Решавање питања несталих мора да се убрза и третира искључиво као хуманитарно питање, лишено политизације,“ додала је гђа Стијачић.
Због свог јединственог статуса и хуманитарног мандата, МКЦК је директно укључен у процес тражења и омогуц́ен му је приступ архивама међународних организација и земаља чије су војне јединице биле присутне на терену током сукоба у региону. Организација је ангажовала истраживаче и аналитичаре да пажљиво претраже архиве ради информација о несталим лицима или локацијама посмртних остатака оних који су страдали.

МКЦК је обезбедио пуну подршку за овај ангажман од стране међународних институција, као и свих представника највиших власти у региону. МКЦК апелује на националне власти у региону да МКЦК-у омогуће приступ информацијама из својих архива, и војних и цивилних, које се односе на нестала лица, како бисмо овај процес коначно убрзали
МКЦК у региону остаје посвец́ен процесу расветљавања судбине несталих лица кроз претраживање националних и међународних архива, својој улози неутралног посредника, уз пружање правне и форензичке експертизе као и подршке породицама и њиховим удружењима.

Извор: https://www.icrc.org/

Оставите одговор