Међународни дан несталих – породице траже да питање несталих не буде политичко

Данас се обележава Међународни дан несталих особа. На Косову и Метохији 23 године по окончању сукоба трага се за 1.639 људи. По формирању заједничке комисије Београда и Приштине расветљена је судбина преко четири хиљаде несталих. Тражимо од Брисела, Београда и Приштине да процес несталих не буде политички процес, рекао је Негован Маврић, Координатор за расветљавање судбине несталих у Ораховцу.

Данас се обележава Међународни дан несталих особа. Центар за несталу и злостављану децу саопштио је да је број несталих у Србији у порасту. Према статистици Министарства унутрашњих послова, прошле године пријављен је нестанак 2.830 пунолетних особа од којих 45 још није пронађено. У региону се, после ратова на простору бивше Југославије, још увек трага за око 10.000 особа, подаци су Међународног комитета Црвеног крста. Од укупног броја несталих, око 3.900 су Срби.

На Косову и Метохији 23 године по окончању сукоба трага се за 1.639 људи. По формирању заједничке комисије Београда И Приштине расветљена је судбина преко четири хиљаде несталих.

Негован Маврић, Координатор за расветљавање судбине несталих у Ораховцу и чланом Ресурног Центра за нестала лица у Приштини рекао је да је у Приштини формиран један ресорни центар који окупља и Србе и Албанце и све остале који трагају за својим несталима

“Ми редовно окупљамо и Србе и Албанце и све који овде живе и на тим састанцима и тражимо информације од људи који се баве овим питањем”, навео је Маврић.

Апеловао је на све да дођу и да виде како породице трагају за својим несталима и како сарађују и да се окупљају и Срби и Албанци.

Напоменуо је да су се обраћали свима од локалних самоуправа па до Брисела и Вашингтона.

“Имали смо прилику да нам и господин Лајчак буде гост у нашем центру. Тражили смо од њега да питање несталих буде у зачараном кругу, у затвореном политичком кругу. Тражимо од Брисела, Београда и Приштине да процес несталих не буде политички процес”, напоменуо је Маврић.

Каже да је Курти направио неколико тачака где је у политичком кругу поставио питање несталих, што ни за Албанце ни за Србе није добра порука.

“Нека они решавају политичка питања, али нама је пре свега стало да се реши питање несталих – и Србима и Албанцима”, рекао је

Говорећи о локацијама где би могли да се налазе нестали, каже да је у последња два месеца проверавано неколико локација, али очекују да се то ради и у Лабушнику и у Ливачком језеру.

“Чекамо састанак Радне групе. Вељку Одаловићу је забрањен приступ КиМ, а тиме су оштећене и албанске породице јер ни они немају коме да постављају питања. Молимо да питање несталих не буде на политичком столу”, истакао је Маврић.

Извор: https://www.rts.rs/

 

Оставите одговор