You are currently viewing Некажњавање албанских злочинаца

Некажњавање албанских злочинаца

 Породице киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији истичу да у мртвачници у Приштини још има 400 посмртних остатака неидентификованих особа, а да Еулекс није оправдао мандат јер нико није процесуиран или осуђен за бројне злочине над Србима на Косову и Метохији.

Породице истичу да за бројне отмице и убиства Срба нико није кажњен и постављају питање да ли међународна заједница некажњавањем албанских злочинаца поручује Србима да “узму правду у своје руке”.

Предсједник Извршног одбора Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији Душан Челић истакао је да резолуција самопроглашеног Косова којом се тражи безусловно пуштање на слободу Рамуша Харадинаја и повлачење свих оптужница, представља поруку да српске жртве немају елементарно право на истину и правду.

“Порука резолуције је да за српске жртве нема и не може бити правде и истине, а за албанске злочинце нема институционалног правног поступка у којем би се утврдила њихова одговорност за злочине над Србима”, рекао је Челић на конференцији за новинаре поводом 17 година од оснивања Удружења.

Он је истакао да је више стотина Срба киднаповано пред очима УНМИК полиције и КФОР-а, који ништа нису предузели да истраже убиства, а камоли да приведу правди припаднике ОВК.

Челић је рекао да истине и правде није било ни у Хашком трибуналу и да се, ако је нема ни у такозваном косовском правосудном систему, “а, нажалост, ни у српском систему”, поставља питање како ће се остварити правда за српске жртве.

“Да ли ван институција правосуђа? Да ли је то порука? Да ли треба сами да узмемо правду у своје руке, да сами будемо истражиоци, тужиоци и судије. Да ли је то порука и Брисела, и Берлина и Вашингтона или свих оних који су спонзори такозване независности Косова”, упитао је Челић.

Предсједник Удружења породица киднапованих и несталих лица Верица Томановић рекла је да је ово удружење основано на данашњи дан прије 17 године јер појединачни покушаји породица да пронађу своје отете и нестале чланове нису давали резултата.

Она је истакла да су се насилне отмице, убиства, монструозно понашање према цивилима догађале наочиглед међународних емисара и снага безбједности на Косову и Метохији, које их нису заштитиле.

Томановићева је указала да не може постојати оправдање за репресију, терор, геноцид и протјеривање више од 250.000 људи, који су се плански и организовано одвијали мјесецима и годинама након окончања сукоба до данас.

Она је навела да у мртвачници у Приштини још има 400 посмртних остатака неидентификованих особа, а да Еулекс није оправдао мандат, јер нико није процесуиран или осуђен за бројне злочине на Косову и Метохији.

“Не прихватамо тактику двоструких аршина, заташкавања и бесконачног одгађања рада Специјалног суда за ратне злочине ОВК. Не знамо докле се стигло са утврђивањем чињеница. Да ли су кривци пронађени, где су отети? Ми морамо знати шта им се догодило, морамо знати истину”, поручила је Томановићева.

Она је истакла да се породицама “евидентно ускраћује право на истину и правду” и позвала на убрзање рада на ексхумацијама и идентификацијама лоцираних гробница на Косову и Метохији, Албанији и Македонији.

Помоћник министра у Министарству за рад, борачка и социјална питања Србије Милан Поповић изразио је наду да ће међународна заједница помоћи да се открије судбина несталих.

Он је истакао да сектор за борачко-инвалидску заштиту помаже породицама колико је у законодавној могућности кроз пројекте и најавио да ће новим законским рјешењима породицама убијених, киднапованих и несталих на Косову и Метохији бити омогућена још нека права међу којима и право на рјешавање стамбених потреба.

Извор: http://www.srna.rs/

 

Оставите одговор