You are currently viewing Непозната судбина десет хиљада несталих на простору бивше СФРЈ

Непозната судбина десет хиљада несталих на простору бивше СФРЈ

Поводом 30. августа – Светског дана несталих, Међународни комитета Црвеног крста представио је податке у којима се наводи да се још трага за 10.025 људи несталих од 1991. године, односно од избијања оружаних сукоба на простору бивше СФРЈ.

Од почетка ове године до данас пронађено је и идентификовао 19 несталих људи. Две године раније 111, а прошле године 218 људи.

“Позивам све власти у региону да нам омогуће приступ информацијама из својих архива и војних и цивилних како бисмо овај процес коначно убрзали”, апелује Јелена Стијачић из  Mеђународног комитет Црвеног крста из Београда.

“Вапимо за истином, где су и како су пострадали и где су њихови посмртни остаци. Вапимо за њиховом достојно сахраном и достојним гробом”, истиче председник Координације српских удружења продица несталих са простора бивше СФРЈ Душко Челић

До сада је решено више од 24.000 случајева несталих, пре свега цивила, који су били највеће жртве сукоба на простору бивше СФРЈ.

“Процес је успорен, породице губе наду, на неким важним датумима дају им се обећања, добију неку нову наду на сусрету званичника, међуим кад све то прође и опет смо на истом”, тврди  Драгана Ђукић из Удружења породица несталих “Суза”.

У Влади Србије наглашавају да је неопходо отварање архива међународних организација које су радиле на простору бивше Југославије у време ратних сукоба.

“Да неко има снаге да тражи да се отворе архиве Кфора и Унмика и оних јединца УН а које су биле у Славонији и оне које су биле у другим деловма, који су били на територији Хрватске, БиХ а и они који су били на простору КиМ јер је извесно да у њиховим архивама има довољно докумената које ће нам помоћи да расветлимо судбину несталих лица”, објашњава председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић.

Више од трећине лица која се још траже српске је националности.

извор: https://www.rts.rs/

Оставите одговор