Obeležen Međunarodni dan nestalih lica – 30. avgust

Obeležen Međunarodni dan nestalih lica – 30. avgust

  • Autor posta:
  • Kategorija posta:Vesti
  • Komentari Posta:0 Komentara

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana nestalih lica, 30. avgusta 2022. godine u Pres centru UNS-a u 12 sati održana je konferencija za medije u organizaciji Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, uz podršku Crvenog krsta Srbije i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Na konferenciji za medije u Beogradu su govorili:

  • Duško Čelić, predsednik Koordinacije
  • Martina Fava, predstavnik Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Beogradu
  • Ljubomir Miladinović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije
  • Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije
  • Dragana Majstorović, majka nestalog Ivana Majstorovića, koja je kazivala stihove svoje pesme ‘‘N.N. lica”, posvećene svim nestalim licima.

Nakon održavanja konferencije, učesnici skupa su kod Spomenika nestalim i stradalim licima u ratovima 90-ih, na prostoru bivše SFRJ u Tašmajdanskom parku položili venac i cveće. Učesnici su nosili po jedan cvet, koji simbolizuje nestalo lice.

Istovremeno, u organizaciji Kooordinacije, MKCK i Crvenog krsta Srbije programi obeležavanja Međunarodnog dana nestalih održani su i u Kraljevu, Nišu i Gračanici.

Crveni krst Srbije poklanja posebnu pažnju rešavanju pitanja nestalih lica u oružanim sukobima, kao humanitarnom pitanju od neprocenjivog značaja.

Prema podacima Međunarodnog Komiteta Crvenog krsta, u regionu se danas traži još 9.876 lica, nestalih tokom ratova 90-ih godina na prosotru bivše Jugoslavije. Od početka 2022. godine, do kraja jula meseca, rasvetljena je sudbina svega 56 lica.

Na ovim događajima angažovani su mladi volonteri Crvenog krsta koji su građanima delili flajere sa prigodnim porukama i podacima o nestalim licima na prostoru bivše Jugoslavije.

Na nivou Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca se takođe već dugi niz godina kontinuirano ulažu napori da se pruži pomoć u uspostavljanju porodičnih veza i traženju nestalih članova porodicama iz migrantske populacije duž migrantskih ruta ka Evropi.

Crveni krst Srbije deo je projekta i član Radne grupe “Trace the Face”, jedinstvene alatke za traženje lica iz migrantske populacije putem objave fotografije tražioca.

Ove godine za Međunarodni dan nestalih, MKCK zajedno sa nacionalnim društvima Crvenog krsta i Crvenog polumeseca iz Evrope pokrenuo je digitalnu kampanju za nestale migrante pod nazivom #NoTraceOfYou.

Uređena je veb stranica koja je posebno posvećena ovoj kampanji i nestalim migrantima, koja se može pogledati na linku www.notraceofyou.org.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije IOM (https://missingmigrants.iom.int), u 2021. godini blizu 3,300 migranata je izgubilo život ili se vode kao nestali u pokušaju da dođu do Evrope.

Music video – Playing for Change (International Day of the Disappeared 2022 | ICRC:

https://www.youtube.com/watch?v=WJsWWTpagUQ

Ostavite odgovor