Обележено 23 године од масовног киднаповања и убијања Срба у Ораховцу

Обележено 23 године од масовног киднаповања и убијања Срба у Ораховцу

У Великој Хочи данас је обележена 23-огодишњица киднаповања и убистава Срба широм општине Ораховац.

Служен је и прастос за 36 српских цивила које су, како је на Фејсбуку навео игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић, косовски албански екстремисти (ОВК) киднаповали и убили у јулу 1998. године.

“Нјихови остаци су касније пронађени у јами Волујак код Клине. Господ да им подари Царство небеско. Вечни спомен!”, поручио је Јањић

Комеморативном скупу присуствовали су чланови породица, рођаци и пријатељи страдалих, преноси Косев уз подсећање да је у периоду од 1998. до 2000. године на територији општине Ораховац страдало 84 Срба.

Носећи венце, цвеће и фотографије убијених и киднапованих Срба из Зочишта, Ораховца, Велике Хоче, Ретимља, Оптеруше и Братотина, окупљени су прошетали главном улицом Велике Хоче до спомен обележја страдалим Србима, где је одржан парастос, наводи РТК2.

Председник привременог органа општине Ораховац Александар Мицић рекао је да неће заборавити 1998. годину и истакао да Срби треба да памте сва недела која су доживели.

Делегацији Београда предвођеној председником владине Комисије за нестала лица Вељком Одаловићем јутрос није дозвољено да уђе на Косово и Метохију и да, дан уочи наставка дијалога Београда и Приштине, у Великој Хочи присуствује обележавању 23 године од масовног киднаповања и убијања Срба у Ораховцу.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да то што је Одаловићу забрањено да уђе на КиМ потврђује да Приштина не жели да се искрено посвети питању несталих.

Парастосом и полагањем цвећа на гробљу Орловача у Београду и Удружење породица киднапованих и несталих на Косову и Метохији обележило је 23 године од масовног киднаповања, протеривања и убистава Срба на подручју општине Ораховац, а Петковић је положио венац на спомен плочу “За незаборав”.

Извор: https://www.blic.rs/

Оставите одговор