Obeleženo 23 godine od masovnog kidnapovanja i ubijanja Srba u Orahovcu

Obeleženo 23 godine od masovnog kidnapovanja i ubijanja Srba u Orahovcu

U Velikoj Hoči danas je obeležena 23-ogodišnjica kidnapovanja i ubistava Srba širom opštine Orahovac.

Služen je i prastos za 36 srpskih civila koje su, kako je na Fejsbuku naveo iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, kosovski albanski ekstremisti (OVK) kidnapovali i ubili u julu 1998. godine.

“Njihovi ostaci su kasnije pronađeni u jami Volujak kod Kline. Gospod da im podari Carstvo nebesko. Večni spomen!”, poručio je Janjić

Komemorativnom skupu prisustvovali su članovi porodica, rođaci i prijatelji stradalih, prenosi Kosev uz podsećanje da je u periodu od 1998. do 2000. godine na teritoriji opštine Orahovac stradalo 84 Srba.

Noseći vence, cveće i fotografije ubijenih i kidnapovanih Srba iz Zočišta, Orahovca, Velike Hoče, Retimlja, Opteruše i Bratotina, okupljeni su prošetali glavnom ulicom Velike Hoče do spomen obeležja stradalim Srbima, gde je održan parastos, navodi RTK2.

Predsednik privremenog organa opštine Orahovac Aleksandar Micić rekao je da neće zaboraviti 1998. godinu i istakao da Srbi treba da pamte sva nedela koja su doživeli.

Delegaciji Beograda predvođenoj predsednikom vladine Komisije za nestala lica Veljkom Odalovićem jutros nije dozvoljeno da uđe na Kosovo i Metohiju i da, dan uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine, u Velikoj Hoči prisustvuje obeležavanju 23 godine od masovnog kidnapovanja i ubijanja Srba u Orahovcu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da to što je Odaloviću zabranjeno da uđe na KiM potvrđuje da Priština ne želi da se iskreno posveti pitanju nestalih.

Parastosom i polaganjem cveća na groblju Orlovača u Beogradu i Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji obeležilo je 23 godine od masovnog kidnapovanja, proterivanja i ubistava Srba na području opštine Orahovac, a Petković je položio venac na spomen ploču “Za nezaborav”.

Izvor: https://www.blic.rs/

Ostavite odgovor