Одаловић: На Косову трагамо за телима 21 војника

Одаловић: На Косову трагамо за телима 21 војника

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић, изјавио је да се по подацима Војске Србије 21 војник води као нестао на Косову.

Одаловић је у интервјуу за недељник „Нови магазин“ казао да је Комисији у фокусу рада налажење тела шест војника сахрањених на Кошарама.

Навео је да су приштинске власти протеклих година говориле да не постоји архива тзв. ОВК и да они немају ништа од докумената које би могли да поделе с Комисијом за нестала лица у Београду.

„Ипак смо дошли до докумената из архиве тзв. ОВК који могу да нам помогну у тражењу несталих лица. Најбољи пример је недавно емитован филм у којем се види како припадници ОВК стоје поред тела убијених српских војника на Кошарама, где се копа рака за сахрањивање“, рекао је он.

Одаловић је казао да је 1.639 лица на укупној заједничкој листи несталих особа са Косова, која се води под покровитељством Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК).

По његовим речима, ако су Београд и Приштина у нечему сагласни, то је консолидована листа несталих лица, где нема никаквих различитости које би могле да отежавају рад комисија.

Међутим, приштинске власти, рекао је Одаловић, нису реаговале ни на један од десет захтева Београда да се на Косову претраже локације на којима се претпоставља да су гробнице, док је, супротно томе, Београд предао МКЦК 2.417 докумената који су прослеђени Приштини.

„У тим документима много се радило и урадило на откривању посмртних остатака“, рекао је он.

Подсетио је да је на подручју централне Србије нађено 907 тела убијених Албанаца, која су идентификована и предата породицама, док је на Косову нађено 380 тела несталих Срба и неалбанаца, а трага се за још 570, казао је Одаловић.

На питање „Новог магазина“ каква су сазнања Комисије за нестала лица о киднапованим Србима којима су, како се тврди, вађени органи, Одаловић је рекао да поред извештаја Дика Мартија о томе, постоји и извештај са посете локацији која је дала много индиција и доказа да су се у северној Албанији, код града Буреља, људима вадили органи.

„Та прича је добила на тежини и након изјава Албанаца који су били возачи или чувари илегалних затвора, а било их је око 140, где су били киднаповани Срби. Могуће је да су тела тих Срба сахрањена у Албанији. Верујем да ће истрага коју Хаг води против команданата тзв. ОВК, дати одговор и на то питање“, истакао је Одаловић.

Нагласио је да је после доласка међународне мисије 1999. године пријављен нестанак 701 лица, од којих је 281 идентификовано, а 420 се још воде као нестала.

„Дакле, после НАТО агресије, на Косову и Метохији убијено је око 1.500 Срба и припадника других националности. После 10. јуна 1999. убијено је више од 400 Албанаца који су били лојални држави Србији, који су радили као шумари, поштари, инкасанти ЕПС-а или у локалним самоуправама“, казао је Одаловић за „Нови магазин“.

Извор: https://rs.n1info.com/

Оставите одговор