You are currently viewing Одржан парастос страдалим Србима у Ораховачкој Општини

Одржан парастос страдалим Србима у Ораховачкој Општини

Парастосом у Великој Хочи обележено је 20 година од киднаповања и убиства Срба у ораховачкој општини. Венце су положили чланови породица, чланови Удружења киднапованих и несталих, као и представници Канцеларије Владе Србије за КиМ.

У знак сећања на дан масовног киднаповања Срба на подручју општине Ораховац, у Великој Хочи је служен парастос испред споменика свим страдалим Србима у периоду од 1998. до 2000. године. Представници Удружења киднапованих и несталих лица истичу да се борба за правду и даље наставља, али да је расветљавање судбине несталих у стагнацији.

“Са овог места поручујемо свима, да нећемо одустати. Тражимо да се судбина киднапованих расветли, тражимо да се починиоци злочина приведу правди”, изјавио је Негован Маврић, Председник Удружења несталих и киднапованих Срба из општине Ораховац.

“Најновије је да имамо пет тела која су откривена у близини Ђаковице. Три месеца је прошло од када смо доставили узорке посмртних остатака на анализу, још увек немамо одговор. И даље се то када су у питању српске жртве одуговлачи, прецесуира на неке друге начине”, рекао је Милорад Трифунвић, Координатор Удружења породица киднапованих и несталих лица на КиМ.

Након парастоса и полагања венаца, у Дому културе је одржана и академија одржана је академија посвећена страдалим Србима. Олгица Божанић је подсетила да бол за несталом браћом не престаје ни после двадесет година.

“И након 20 година од када су насилно отрги синове из мајчиних загрљаја, до данас ми не знамо праву истину о њиховим судбинама. Осим оне истине да је већина из ораховачке групе 1998. године, односно њих 36-оро пронађено у масовним гробницама Малишево и Волујак 2005. године”, казала је Олгица Божанић.

Помоћник директора Канцеларије Владе Србије за КиМ Петар Петковић је истакао а страдање Срба у општини Ораховац представља парадигму страдања српског народа на Косову.

“Прошло је 20 година од незапамћених, страшних злочина у општини Ораховац. Међутим, убице још увек нису пронађене, за српске невине жртве и даље нема правде. Очигледно да је неће ни бити када говоримо о приштинском правосуђу, јер они све време ћуте. Зато је посебна одговорност и прилика да се докаже специјални суд за ратне злочине, који никако да почне са својим радом”, истакао је Петар Петковић, помоћник директора Канцеларије Владе Србије за КиМ.

На територији Општине Ораховац је од 1998. до 2000. године нестало 84-оро Срба, а за 15 особа се и после 20 година још увек трага.

Извор: https://www.rtklive.com/

Оставите одговор