Оскрнављен споменик киднапованим и убијеним Србима у Великој Хочи

Споменик убијеним и киднапованим Србима са територије општине Ораховац, смештен на улазу у Велику Хочу, нашао се поново на мети вандала, јавља Косово онлајн.

Негован Маврић из Ресурсног центра за нестала лица потврдио је да је на споменику поломљен крст и уништена српска тробојка, као и јарбол на којем је стајала.

Испричао је да је јутрос, када је пролазио путем ка Ораховцу, видео да је споменик оскрнављен, односно да је сломљен крст, а да је потом приметио да је и српска застава уништена, као и јарбол на којем је стајала изнад самог споменика.

“Верујем да се то десило јутрос или ноћас, јер је ових дана прометан тај део пута у близини споменика, а данас је и други круг избора за градоначелника оближњег Ораховца, па верујем да би неко видео да се то раније десило”, рекао је Маврић.

Додао је да ово није први пут да је споменик на којем се налазе имена 84 невино убијених и киднапованих Срба на удару вандала.

“До сада је пет пута уништена српска застава, а два пута је ломљен крст”, рекао је Маврић.

Канцеларија: Скрнављење акт безумља албанских екстремиста

Скрнављење споменика убијеним и киднапованим Србима са територије општине Ораховац представља незапамћен акт насиља и безумља албанских екстремиста који нису давали мира ни живим Србима, а сада се иживљавају и над њиховим споменицима и гробовима, саопштено је вечерас Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије.

Ова знамења постављена су у Великој Хочи у спомен на 84 невино страдалих Срба са територије ове општине током 1998. и 1999. године, наводе из Канцеларије.

Случај је пријављен косовској полицији, а посебно, како се додаје у саопштењу, забрињава чињеница да више од сат времена њихови припадници нису нашли за сходно да изађу на увиђај.

То довољно говори о опструкцији приштинских власти и неспремности да се злочини над Србима и њиховим светињама адекватно процесуирају, додају из Канцеларије за КиМ.

Ово није први пут да се спомен обележје страдалим Србима у Хочи налази на мети безумника, наводи се у саопштењу и подсећа да је у фебруару ове године оскрнављен и споменик српским жртвама у Гораждевцу.

”Ова дешавања показују јасан и недвосмислен однос Приштине и албанских политичара према Србима и њиховом страдању и палим жртвама. Ова спомен обележја морала би бити места највећег пијетета и поштовања, а не места на којима ће се екстремисти иживљавати у свом мрзитељском пиру”, наводи се у саопштењу.

Канцеларија за Косово и Метохију поново ће, како се додаје, помоћи да се ово место највећег страдања наших сународника достојно обележи и санира настала штета, али ће захтевати и од свих инстанци, од међународних мисија, као и од званичника ЕУ да се починиоци овог и сличних недела најстроже санкционишу.

Извор: www.rtv.rs

 

Оставите одговор