Осојане: Обележено осамнаест година од повратка

Светом архијерејском литургијом, коју је служио епископ рашко-призренски Теодосије, са монаштвом и свештенством епархије у обновљеној цркви Светог Архангела Гаврила, потом и освештавањем споменика страдалим србима у општини Исток, обележена је још једна годишњица повратка у Осојане.

У својој беседи владика Теодосије рекао је окупљеним повратницима да је вера влатила људе у овај крај.

“Ова села када погледамо говори најбоље о томе. И овај храм, и ове куће, и ове њиве, и ова деца која се рађају овде у овом селу, све је то благослов Божији, али ваша вера коју сте принели, неби се могли вратити и одржати да нисте имали веру, да нисте били уз своју цркву и да црква није са својим народом а сви смо ми црква, сви ми чинимо цркву. Нема цркве без верника и то треба да знамо и зато ми благодаримо”, казао је у беседи владика Теодосије.

Након освећења споменика страдалим Србима у општини Исток, владика је рекао да су то људи који, чувајући веру, част и достојанство нису хтели да оду са ових простора.

“Пострадали су са вером у Бога и у правду његову, да их господ настани у небеским насељима, да им подари радост царства небеског а нама свима да ходимо њиховим примером, да и ми чувамо своје достојанство, веру, част и све оно што смо примили од наших светих и наших предака”, рекао је владика Теодосије.

Милијани Симић пре двадесет година нестали су отац и брат које никада није престала да тражи али до данас о њима ништа не зна. Због тога често долази у своје родно село Љубожда.

“Одем тамо. Живим да се напијем оне воде, да живим туг де сам порасла и да се сетим мог живота, детињства, да споменем мога оца. Ако га не видим барем да му дође ћерка у своје село и да нисам заборавила, и даг а никад нећу заборавити. Тражим га двадесет година, никада нисам место пропустила даг а потражим”, изјавила је Симић.

Председник привременог органа Малиша Ђурић обратио се присутним гостима набројавши пројекте идеје које је реализовала његова канцеларија. Он је говорио и о страдању Срба у општини Исток.

“Одлуком моћних народ српски са простора целе метохијске земље напустио је своја огњишта и изворишта, и упутио се без воље, код својих, да им буду гости. Они који су остали и верујући у правду и величину људског достојанства постали су страдалници. У времену повратка, уместо на огњишта, затекли су згаришта, изворишта затрованих вода, њиве зарасле у корову, воће посечено, путеве ископане. Као да је починилац ових дела упутио поруку свима нама: овде немате шта да тражите!”, рекао је Ђурић.

Обележавање осамнаест година повратка завршено је краћим културноуметничким програмом који је организовао Дом културе Грачаница а потом је уследио ручак за све присутне.

Извор: https://www.tvmost.info/

Оставите одговор