You are currently viewing Отета истина

Отета истина

Удружење породица киднапованих подсећа на петнаест дугих година. Паралелно са годишњицом косовског погрома, Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији обележило је и 15. годину свог постојања. На конференцији за медије одржаној у београдском Медија центру подсетили су на трагичне судбине цивила и војника, отетих и убијених у периоду од 1998. до 2000. године.

Неизвесна је судбина 525 Срба и осталих неалбанаца, а до данас је сахрањена 361 особа за чије убиство нико није одговарао, чуло се на конференцији Удружења. На територији под међународном заштитом прекршене су све конвенције о људским правима које су кулминирале незапамћеним злочином – трговином људским органима.

Неко ко је у глави имао пројекат и спроводио га, он га је све до ситних детаља разрадио и тако се и понашао. Кад на то додате да су они који данас представљају моћ овог света били одговорни за то што се догодило, они нам сигурно неће дозволити да се докаже да је на територији за коју су били одговорни почињен злочин”, каже Миољуб Виторовић, заменик тужиоца за ратне злочине.

Саветодавна комисија за људска права Уједињених нација констатовала је катастрофалне пропусте КФОР-а, полиције и судова мисије УН-а током вођења 172 истражна поступка у случајевима несталих Срба на Косову и Метохији.

Наш задатак, и улога удружења је да бацимо мало светла, да се те одлуке не односе у медијском и институционалном мраку, већ да се на првом наредном извештају Генералне скупштине УН-а оне појаве. Оне формално нису обавезујуће за УНМИК, али имају велику моралну снагу, пре свега, чињеничном и правном утемељеношћу”, каже Душан Челић, заменик председника Координације српских удружења породица несталих на подручју бивше Југославије.

Осим Србије, све државе настале распадом СФРЈ донеле су закон о несталим лицима и регулисале права њихових породица. Удружење планира да самостално приреди модел тог закона и у том смислу очекује подршку ресорног Министарства, за рад и социјална питања, као и Канцеларије за Косово и Метохију.

Извор: https://www.rts.rs

Оставите одговор