You are currently viewing Откуд Америка у преамбули Закона о финансирању одбране припадника ОВК?

Откуд Америка у преамбули Закона о финансирању одбране припадника ОВК?

Закон о финансирању и правној помоћи осумњиченима којима ће судити специјални суд за ратне злочине ОВК (усвојен исте вечери као и закон о Специјалном суду) започиње одредбом која наглашава улогу Сједињених Држава и њихових савезника као одлучујућег фактора у независности Косова.

Правни стручњаци сматрају да је необично да закон започиње са таквом политичком поруком. Ова формулација поставља питање да ли су ове реченице порука државама које врше највећи притисак на Приштину (да прихвате формирање Специјалног суда) да ће током суђења морати да преузму свој део одговорности?

Професор др Дарко Симовић, члан Српског правничког клуба, каже да “у упоредној адвокатској пракси није уобичајено да такве законе прати свечана преамбула која је крајње тенденциозна и пре свега политичке природе”.

С једне стране, овом преамбулом се жели дати легитимитет акцијама ОВК, уз подршку НАТО снага, како се наглашава “у праведном и чистом рату за ослобођење Косова”. С друге стране, саучесници ОВК у свим њиховим ратовима идентификују се на перфидан начин, чак се наводи да су “Сједињене Државе и њихови савезници били пресудни фактори у доношењу слободе и независности народу Косова”. У том смислу, таква формулација може да представља и преношење одговорности на НАТО снаге, на начин да су САД и њихови савезници дали подршку свему што се дешавало на Косову и Метохији – оценио је др Симовић за “Вести”.

Аналитичари, међутим, у томе виде другачији контекст. Душан Јањић, из Форума за етничке односе, за наш лист истиче да је овај закон пре свега донет са намером да властима у Приштини покаже јавности да нису против ОВК, а да је именовање савезника у тексту заправо алиби да ће се тај закон поштовати.

У преамбули Закона о финансирању и правној помоћи осумњиченима стоји:

Оружана борба народа Косова, коју је водила ОВК, а уз подршку НАТО снага, била је праведан и чист рат за ослобођење Косова, против војске, полиције, паравојних снага и српске окупационе администрације на Косову. Препознајући жртву, посвећеност и допринос ОВК, уз подршку НАТО-а, на челу са Сједињеним Државама и њиховим савезницима, који су били пресудни фактори у доношењу слободе и независности народу Косова …, каже се у тексту.

ИЗВОР: VESTI – ONLINE

Оставите одговор