You are currently viewing Помен Србима отетим у Ораховцу: Дајте нам бар да сахранимо оне за које знамо где су им тела

Помен Србима отетим у Ораховцу: Дајте нам бар да сахранимо оне за које знамо где су им тела

У знак сећања на масовна киднаповања и убиства српскИх житеља Ретимља, Оптеруше, Ораховца, Велике Хоче и Зочишта, у периоду од 1998. до 2000. године, данас је служен парастос, коме су поред чланова породица присуствовали и чланови Удружења киднапованих и несталих.
Парастосом испред споменика киднапованим и убијеним Србима у Великој Хочи обележена је 24. годишњица од страдања 84-оро Срба у општини Ораховац. Окупљени су носили фотографије убијених чланова породице.

Негован Маврић координатор удружења породица киднапованих и несталих навео је да су 1998. и 1999. године Срби сметали свима, без обзира на пол, године, функцију.

“Нисмо схватили озбиљно шта нам се спрема”, додао је он.

“Ми као удружење, као породице, нећемо одустати, док се не пронађе и последња жртва, док се не сазна истина за сва 84 имена. Нећемо да одустанемо. Ми знамо где се налазе њихова тела, само је проблем рад људи, који одлучују о тим гробницама, локацијама где се налазе, само из њима знаних разлога и даље трагамо за њима. Нисмо изгубили наду да наших још има живих, али барем за оне, за које знамо где се налазе њихови посмртни остаци, барем њих да сахранимо како доликује”, казао је Маврић.

Маврић је напоменуо да је разговарао са Мирославом Лајчаком од кога је затражио да питање несталих буде главна тема током дијалога, додајући да проблем нису таблице, струја, већ нестали људи, да би се породице које трагају умириле са проналаском најмилијих.

Парастосу је присуствовао и помоћник директора Канцеларије за КиМ Игор Поповић.

“Злочин и данас траје. Један део несталих је данас пронађен, за другима се и даље трага. То је продужени злочин. Тешке су наше жртве. Циљ злочинаца је био да нестане српско име, да нестану српске куће, да нема српских храмова, у средини која још од дома Немањића била центар српске духовности и српског друштвеног живота. Са чак 24 цркве, три манастира, ово подручје је јединствено. Хтели су све то да збришу али нису успели”, казао је Поповић и додао да ће уз помоћ Канцеларије за КиМ и Владе Републике Србије помоћи да српски народ опстане.

Мирослав Стојковић, представник Управног одбора координације српских удружења киднапованих и несталих захвалио се Маврићу на раду и организациј и од Поповића затражио да се донесе закон о породицама киднапованих и убијених.

“Ми се морамо борити за наше живе наследнике породца, кроз материјално, стамбено и финансијско обешетећење. А то можемо на начин доношење закона о породицама киднапованих и убијених. На територји читаве бивше Југославије, у свим републикама и државама донет је тај закон и породице су заштићене, а код нас то још није”, казао је Стојковић и затражио од Поповића да са Вељком Одаловићем донесу Закон пре формирања Владе.

Јован Ђуричић, председник ПО општине Ораховац захвалио се свима на духовној и материјалној подршци.

“Сећање на све њих никада неће престати ,оно мора бити трајно и вечитио. Док је живих и сећање на пострадале траје и на овакв начин се обележава, они ће увек бити са нама, и биће спашени од заборава. Никада их нећемо заборавити”, поручио је Ђуричић.

Извор : www.kosovo-online.com

Оставите одговор