Потврђена оптужница против Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја

Потврђена оптужница против Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја

11. децембра 2020. године, судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова потврдио је оптужницу против Хиснија Гуцатија (у даљем тексту: г. Гуцати) и Насима Харадинаја (у даљем тексту: г. Харадинај) за кривична дела против правосуђа, односно ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање сведока, одмазду и повреду тајности поступка, коју је специјализовани тужилац поднео 30. октобра 2020.

Оптужбе из потврђене оптужнице почивају на добро утемељеној сумњи да су најкасније од 7. до 25. септембра, на три конференције за штампу и другим скуповима који су се медијски преносили, као и даљим дистрибуирањем, укључујући путем изјава на друштвеним мрежама, г. Гуцати и г. Харадинај неовлашћено открили информације заштићене Законом о Специјализованим већима, укључујући заштићене податке о извесним (потенцијалним) сведоцима на основу којих се може открити њихов идентитет. Г. Гуцати и г. Харадинај су (потенцијалним) сведоцима упућивали потцењивачке оптужбе и поруке и у више наврата изражавали намеру да саботирају рад Специјализованих већа. Тим радњама су г. Гуцати и г. Харадинај учинили повреду тајности поступка, вршили одмазду и застрашивање против (потенцијалних) сведока Специјализованог тужилаштва, што је имало за последицу опструкцију његовог рада и истрага.

По закону, Специјализована већа Косова имају надлежност да суде појединцима за кривична дела против правосуђа када се та дела односе на званичне поступке и службенике Специјализованих већа.

Г. Гуцати и г. Харадинај су ухапшени као осумњичена лица 25. септембра 2020. од стране Специјализованог тужилаштва, уз подршку Еулекса и полиције Косова, и доведени у Притворски објекат Специјализованих већа Косова у Хагу. Г. Харадинај је први пут приступио суду у својству осумњиченог лица 29. септембра 2020, а прво приступање суду осумњиченог г. Гуцатија одржано је 1. октобра 2020.

С потврђивањем оптужнице, г. Гуцати и г. Харадинај постају оптужена лица пред Специјализованим већима и тиме ће њихов предмет ући у фазу претходног поступка која почиње првим приступањем суду.

Прво приступање суду г. Харадинаја у својству оптуженог биће одржано у уторак, 15. децембра 2020, с почетком у 15:00х. Прво приступање суду г. Гуцатија у својству оптуженог биће одржано у петак, 18. децембра 2020, с почетком у 11:00х. То ће бити јавна заседања која се са малим закашњењем могу пратити путем видео стриминга на хттпс://www.сцп-кс.орг/ср/стреаминг.

Заседања се могу пратити и лично, у просторијама Специјализованих већа Косова у Хагу. Међутим због мера за спречавање ширења вируса корона, број места у галерији за посетиоце и медијском центру је веома ограничен и потребна је претходна пријава доласка.

Извор: https://www.scp-ks.org/

Оставите одговор