Права породица на истину и правду

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић предложио је данас да се породице Срба и Албанаца, које траже тела својих несталих чланова породица после сукоба 1999. године, обрате специјалном изасланику Европске уније за дијалог Мирославу Лајчаку како би се добила додатна подршка за процес потраге за несталим особама.

На данашњи Међународни дан људских права, рекао је Одаловић, то су најобесправљеније жртве, а поред свега што им се догодило, сада се њихова тела крију у знаним или незнаним гробницама.

Верица Томановић испред Удружења несталих и киднапованих лица изјавила је да је решавање судбине несталих и киднапованих пре свега цивилизацијско и хуманитарно питање и да су они инсистирали да и албанске породице буду са њима на данашњем скупу.

Они нису дошли, а званичан одговор нисмо добили. Сматрам да је то недопустиво у овој ситуацији и инсистирамо на томе да наше породице буду све заједно у решавању заједничког проблема, истакла је Томановић.

Она је најавила да ће наредне недеље делегација Удружења отићи на састанак у Приштину, који организују албанске породице у потрази за својим члановима породица.

На свим редовним састанцима и округлим столовима инсистирамо на деполитизацији овог питања, поновила је Томановић.

Извор: www.tvmost.info

Оставите одговор