Приштина: Специјални суд очекује оптужнице

Специјални суд за ратне злочине Ослободилачке војске Косова, од данас почиње да ради и спреман је за подизање првих оптужница. Председник скупштинског одбора за Косово И Метохију Милован Дрецун очекује да се под оптужницама нађу највиши команданти ОВК. Из Фонда за хуманитарно право у Приштини кажу да ће се прве оптужнице чекати до септембра.

Доношење тог правилника је био последњи законски корак да суд почне са радом, наводи РТК и подсећа да ће се у њему процесуирати само злочини које су починили припадници Ослободилачке војске Косова.

уцк, овк, ослободилацка војска косова јпг

Специјални суд за ратне злочине на Косову последња је прилика међународне заједнице за процесуирање припадника ОВК за почињене ратне злочине, а то укључује и њихове команданте, каже председник одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

Имајући у виду да ће Суд функционисати на основу извештаја Дика Мартија чија је окосница организована Древничка криминална група у којој су Хашим Тачи, Кадри Весељи, Џавит Хаљити, Сулејам Салими, Чеку И други, онда би требало очекивати да се управо те личности нађу на првим оптужницама, каже Дрецун и додаје да очекује да то на почетку буде једна велика оптужница на којој ће се наћи и други команданти из ОВК попут клана Харадинај.

С обзиром на то да је реч о тренутно највишим политичким лидерима на Косову, тамошња јавност негодује на почетак рада Суда сматрајући да ће бити једностаран.

Заборавља се, међутим, на жртве, упозорава директор Фонда за хуманитарно право у Приштини Беким Блакај.

У овом тренутку још увек нико не зна који злочини ће бити процесуирани И можда је то добро, као ни ко су људи који ће бити процесуирани и нарочито ко су сведоци.

Формално Суд би већ сад могао да подигне оптужнице али имамо информације да ће то бити тек у септембру, можда ћемо чекати И до јесени да видимо прве оптужнице, каже Блакај из Фонда.

Он додаје да жртве имају велика очекивања од Суда али да страхује да неће сви злочини бити процесуирани јер их је много.

Кандидат за премијера Косова Рамуш Харадинај поновио је да суд за Албанце није праведан, али да ће у Приштини испунити своје обавезе.

Суд је основан пре две године, на мандат од пет година, али су већ сад процене да ће његов рад бити продужен за још толико.

Ивановић: Пресуде ако суд буде радио како треба 

Директор Грађанске иницијативе Оливер Ивановић каже за РТВ да се пресуде Специјалног суда за злочине ОВК могу очекивати једино уколико тај суд буде радио како треба, а не као што је радио Хашки трибунал. Сматра и да ће пресуде изазвати одређене политичке потресе, али ће истовремено то бити и трежњење за многе Албанце који нису веровали да је ОВК чинила било какве злочине.

“Мислим да је то апсолутно заблуда која једног тренутка мора да се разбије. Да ли ће то овај суд учинити ја сам веома скептичан, пре свега због лошег искуства са Хашким трибуналом који до сада није дао одговоре на важна питања. Има доста несталих Срба, а до њихових посмртних остатака се може доћи само кроз судски процес у коме би неко од извршилаца можда признао где су похрањени њихови посмртни остаци”, каже Ивановић.

Према његовим речима сама претпоставка ко би све могао да се нађе на оптужницама, а међу којима су и актуелни политички лидери институција на Косову, већ даје аполитичку ноту у овом поступку.

“Међународна заједница је пришла прилично фрустрирана досадашњем току поступака који су вођени пред Хашким трибуналом и Специјални суд је директан резултат тога. Може да се рачуна да је Специјални суд и средство политичког притиска да се заведе ред, да се казне злочинци и да се етнички мотивисани злочини поготово над Србима напокон нађу на дневном реду и почну да се решавају”, сматра Ивановић.

Извор: http://www.rtv.rs/

Оставите одговор