Протест Удружења Породица Несталих и Погинулих

Протест Удружења Породица Несталих и Погинулих

Став сва три удружења у потпису овог саоптења је да без позива не иду на ту трибину. Поред тога, читав концепт ‘мирдита-добар дан фестивала’, заснован је на промоцији ‘независног Косова’ у Београду и не само то, на промоцији ‘албанског независног Косова’, јер у свим програмима нема ни једног Србина са КиМ. Срби са КиМ ће вероватно бити поменути само као ратни злочинци на данашњој трибини !?! Према том ‘концепту’, Албанци на КиМ су, иако жртве Срба и Србије, уметници, глумци, музичари, писци… Међу Србима на КиМ нема таквих, они су примитивни сељаци који живе у ‘селима” (енклавама) или су, пак, шверцери и гангстери са Севера… Како је позвана једино Наташа Кандић, са српске стране није позван НИКО, што сматрамо скандалозним!

Удружења породица несталих и погинулих са КиМ: Нисмо позвани на дебату, истина о страдалим Србима са КиМ се игнорише

Недеља културе Приштине у Београду – фестивал “Mirëdita, dobar dan!”​ почео је јуче у Београду, а за нешто мање од сат времена, у 11 часова, у Трибинској сали Дома културе, почиње и, како су организатори најавили – централни догађај, дебата “Деконструкција заједничке прошлости: Нестали и нормализација односа,“ на којој ће говорити “представници удружења несталих” – Нора Ахметај из Приштине и Наташа Кандић из Београда.

Три српска удружења породица несталих и погинулих лица са Косова и Метохије протестовали су, међутим, што представници ових удружења нису позвани на догађај. Протестно писмо је достављено Премијеру и Председнику Србије, Министру културе, Директору канцеларије за КиМ, Председнику комисије за нестала лица. Удружења неће организовано покушати да оду на дебату без позива, али не искључују могућност да ће неко од њих појединачно отићи и изразити лични протест.

Њихово огорчење је, како су нагласили у саопштењу достављеном редакцији КоССева, “тим веће” што је манифестацију свечано отворио министар културе и информисања Владе Србије, Иван Тасовац, “а да се истина о страдалим Србима са Косова и Метохије игнорише”.

“Очекујемо од представника Републике Србије да у оваквим и сличним дебатама не прећуткују тешка злодела која су се догодила нашим ближњима,” наводи се у саопштењу и наглашава:

Желимо да нагласимо да се ми кроз период свога постојања и деловања упорно залажемо за једнак третман свих жртава, без обзира на верску и националну припадност, исто тако хоћемо да укажемо да предстојећи догађај у Београду то ни у једном делу не показује”.

Од представника удружења Душана Челића затражили смо и додатно појашњење, да ли ће представници ова три удружења, упркос томе што нису добили формални позив, ипак – отићи на догађај, макар и у делу публике, и свој протест непосредно и на трибини изразити.

“Не, став сва три удружења у потпису овог саоптења је да без позива не иду на ту трибину. Поред тога, читав концепт ‘мирдита-добар дан фестивала’, заснован је на промоцији ‘независног Косова’ у Београду и не само то, на промоцији ‘албанског независног Косова’, јер у свим програмима нема ни једног Србина са КиМ. Срби са КиМ ће вероватно бити поменути само као ратни злочинци на данашњој трибини !?! Према том ‘концепту’, Албанци на КиМ су, иако жртве Срба и Србије, уметници, глумци, музичари, писци… Међу Србима на КиМ нема таквих, они су примитивни сељаци који живе у ‘селима” (енклавама) или су, пак, шверцери и гангстери са Севера… Како је позвана једино Наташа Кандић, са српске стране није позван НИКО, што сматрамо скандалозним! Из свих разлога, сматрамо да представницима сва три удружења тамо није ни место,” навео је за КоССев Челић. Он ипак није искључио могућност да поједини чланови покушају да уђу и “евентуално изразе лични протест”.

“То је њихово право и то им нико не може забранити,” додао је он.

Протестно писмо потписала су Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији, Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији и Удружење породица страдалих на Косову и Метохији од 1998-2000.

Петодневни фестивал “Mirëdita, dobar dan!” – представљање косовске сцене у Србији, организују НВО “Грађанске иницијативе”, “Центар за практичну политику” из Београда и “Интегра” из Приштине и то по други пут од прошле године. Фестивал је јуче свечано отворио министар културе и информисања Србије Иван Тасовац, извршни директори Грађанских иницијатива – Маја Станојевић, односно Интегре – Куштрим Колићи, али су организатори најавили и представника Министарства културе, омладине и спорта Косова.

Некадашњи стипендиста Фонда Републике Србије за младе таленте: Косово је независно

У Београду се истовремено реализује још један програм – месец дана Приштине у Београду, у организацији друге НВО – Хелсиншког одбора за људска права. Представница ове НВО, Јелена Џомбић, иначе бивши стипендиста Фонда Републике Србије за младе таленте, рекла је за Зери да они Косово у Београду представљају као независну државу и да она лично сматра Косово независном земљом.

Џомбић се нада да ће будући односи између Приштине и Београда напредовати са оваквим догађајима: “Свакако да ће ово допринети нашем односу. То је нешто што ће се десити. Прво смо имали прилику да презентујемо Приштину у Београду и обрнуто, а то ће допринети побољшању односа између две земље,” рекла је она за Зери.

(КоССев)

Округли сто фестивала „Мердита, добар дан“: Нема помака у идентификовању несталих Срба и Албанаца

Учесници округлог стола, који је одржан у оквиру фестивала “Мирдита, добар дан” у Београду, оценили су данас да последњих десет година нема помака у идентификовању несталих Срба и Албанаца.

Како су пренели организатори фестивала, извршна директорка Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић рекла је да се мора наставити притисак на власти да се реши питање несталих и да је једини исправан приступ “жалити за свим жртвама упркос различитим интересима људи који су и даље на позицијама и спречавају решавање питања несталих и процесуирање одговорних”.

“Најгоре је породицама које и даље не знају где су и шта је било с њиховим најближима и сусрећу се с равнодушношћу друштва”, истакла је Кандић и додала да се породицама мора дати право на мир и достојанствену сахрану.

Кандић је напоменула да се о тој теми не сме говорити на негативан начин, јер је то питање идентификације и враћања посмртних остатака, у интересу стицања мира.

Када је реч о броју несталих, Кандићева је рекла да напокон постоје јединствени подаци, јер на институционалном нивоу дошло до слагања бројева, те је укупан број несталих 1.606.

Извршна директорка Центра за истраживање документацију и објављивање, Нора Ахметај је навела да питање несталих није питање решавања због даљег процеса напретка друштва и евроинтеграција, већ људског зацељивања и нагласила да се морају истражити сви злочини Ослободилачке војске Косова (ОВК), који укључују и киднаповање.

Ахметај је навела да сви имају надлежности и одговорност – и Унмик, Еулекс, „косовске“ и српске институције и да се мора доћи до информација о несталима, јер много људи није добро идентификовано, нарочито Рома, а одговорност би требало да буде једнака према свима, без обзира на националност.

Оливера Будимир, супруга Радета Будимира, несталог и убијеног на Косову, рекла је да је тек после три и по године тражења, нашла део тела покојног супруга и сахранила га.

Процес решавања питања може трајати и дуже од 16 година, али за породице које и даље немају мир то је свакодневна тескоба. Жртве, нажалост, постају само бројке, а породице жртава главни актери у борби за решавање питања несталих, рекла је она.

Дебата је одржана у оквиру фестивала” Мирдита, добар дан!” који има за циљ да успостави иницирање сусрета и културне размене српске и “косовске” сцене којима се ствара традиција окупљања и континуиране сарадње између два друштва, а у циљу побољшања њихових друштвених, политичких и културних односа. Фестивал је организовало више невладиних организација из Приштине и Београда.

Оставите одговор