Расветљавање судбине несталих је цивилизацијска обавеза

Међународни дан несталих обележен је данас академијом у Скупштини града Београда. Свим невино страдалим жртвама у ратовима деведесетих без обзира на верску и националну припадност у присуству удружења и породица несталих минутом ћутања одата је почаст.

Према подацима Међународног комитета Црвеног крста, 10.167 лица се још увек води као нестало на простору бивше Југославије, а од тог броја трећину присилно несталих чине Срби. Нападом припадника ОВК на Ораховац Олгица Божанић је изгубила два рођена брата.

“Након сахране посмртних остатака моје браће, након идентификације на Орловачи, нисам престала да се борим за правду, јер није само идентификација крај трагања, него имамо право да сазнамо докле су били живи и кад ће да дође правда за све”, каже Олгица Божанић, секретар Удружења породица киднапованих и несталих лица.

На академији у Београду одата је пошта свим жртвама несталим у ратовима деведесетих, као и несрећама широм света.

“Како стравично звучи та реч “нема”, јер како може да нема човека, како неко може да нестане и да се за њега или њу ништа не зна 20 или 28 година, да се не пронађу посмртни остаци, да нема трагова, сведока, ничега”, каже Јелена Стијачић, шеф регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста.

Представници удружења породица несталих лица на подручју бивше Југославије истичу незадовољство застојем у процесу тражења и идентификовања несталих лица, као и откривању истине и задовољењу правде.

“Недопустиво је да је данас у Хрватској 24 године након окончања рата постоје познате гробнице и гробна места, најмање 34 верификованих, дакле, неспорних и за државу Хрватску са лицима српске националности која нису ексхумирана”, каже Душан Челић, председник Координације српских удружења породица несталих лица са простора бивше Југославије.

“Србија је сасвим одговорно приступила овом проблему као хуманитарном и цивилизацијском питању”, нагласио је Вељко Одаловић, председник Комисије Владе Србије.

“Србија је одговорно приступила свим обавезама које су пред њу постављене. Прво, препознали смо потребу да обезбедимо механизме, да кроз те механизме радимо и сарађујемо са надлежним телима, органима и институцијама које се овом проблематиком баве”, каже Вељко Одаловић, председник Комисије Владе Србије за решавање питања несталих.

Одаловић је истакао да се информације важне за решавање питања несталих не налазе само у Београду, као и да ће тражити отварање архива од оних који их поседују.

Линта: У Загребу, Сарајеву и Приштини  нема воље да се реши питање несталих

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оценио је поводом Међународног дана несталих лица да код власти у Загребу, Сарајеву и Приштини нема стварне политичке воље да се реши питање 10.167 лица која се воде као нестала на простору бивше Југославије.

Од тога броја више од 3.800 су српске жртве или више од једне трећине свих несталих лица, навео је Линта у саопштењу.

Он сматра и да је главни разлог чињеница да би ексхумацијом и идентификацијом свих несталих лица пала у воду безочна лаж о Србима као агресорима и злочинцима с једне стране и Хрватима, Бошњацима и Албанцима као ослободиоцима и жртвама с друге стране.

Према његовим речима, ту врхунску и безочну лаж близу три деценије понављају власти у Загребу, Сарајеву и Приштини и западни центри моћи.

“Због тога се прећуткују, умањују и негирају српске жртве, а величају и преувеличавају хрватске, бошњачке и албанске жртве. Због тога се не кажњавају наредбодавци и извршиоци бројних злочина над српским цивилима и ратним заробљеницима већ се славе као хероји. Због тога се хапсе, процесуирају и осуђују Срби и то најчешће без материјалних и конкретних доказа и чињеница”, указао је Линта.

Линта позива Европску унију, САД, Велику Британију, Немачку и друге државе да прекину са политиком двоструких стандарда према простору бивше Југославије.

Он је оценио да таква политика одржава и јача шовинистичке и ратне политике у Загребу, Сарајеву и Приштини и производи сталну нестабилност.

“Само политика која полази од поштовања међународног права, Дејтонског споразума, Резолуције 1244, суштинског поштовања свих жртава и кажњавања свих злочинаца без обзира на националну и верску припадност може временом довести до трајног мира и стабилности и сарадње. Ако западни центри моћи наставе да воде политику двоструких стандарда питање несталих лица, као најважније, хуманитарно и цивилизацијско питање, неће бити решено у наредних 70 година”, указао је Линта.

Извор: http://www.rtv.rs/

Оставите одговор