Саопштење за јавност- Међународни дана несталих лица

Саопштење за јавност- Међународни дана несталих лица

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
поводом обележавања Међународног дана несталих лицa

  1. 08. је Међународни дан несталих лица.

Регионалне координација удружења/удруга породица/обитељи несталих особа/лица са подручја бивше Југовславије подсећа јавност  и одговорне представнике институција власти држава бивше Југославије  да  преко 12000 породица трага за истином о својим најмилијима који су нестали у ратним сукобима  на подручју Хрватске, Босне и Херцеговине, Косова и Метохије, Србије и Црне Горе.
Чланови Регионалне координације, као представници породица несталих лица без обзира на националну, верску или било коју другу припадност и различитост траже од земаља потписница ДЕКЛАРАЦИЈЕ О УЛОЗИ ДРЖАВЕ У РЕШАВАЊУ ПИТАЊА ЛИЦА  НЕСТАЛИХ УСЛЕД ОРУЖАНИХ СУКОБА И ЗЛОУПОТРЕБЕ ЉУДСКИХ ПРАВА као и оних које нису потписнице да испуне обавезу решавања судбина својих грађана.
Годину дана од потписивања Декларације од стране председника четири државе није учињен помак у решавању питања несталих особа. Чланови породица умиру у агонији трагања за истином, а политике игноришу правну, хуманитарну цивилизацијску одговорност за нерешавање овог питања док га истовремено декларативно наглашавају као прво, основно, приоритетно питање у односу међу државама.
Тражимо конкретне помаке. Саосећања и лепе речи нам не помажу.
Тражимо:
–           Отварање свих институционалних, посебно војних и полицијских, архива који крију истину о несталим особама, масовним и појединачним гробницама.
–           Коначно усаглашавање и израду јединствене листе несталих лица
–           Решавање питања неидентификованих посмртних остатака који се налазе у заједничким костурницама и познатим гробницама
–           Изналажење механизма за решавање грешки  насталих при досадашњим идентификацијама
–           Континуиране састанке институција које се баве питањем несталих лица без обзира на промене у политикама држава
–           Спровођење свих до сада потписаних споразума и уговора
Апелујемо на јавност да нас подржи у обележавању Међународног дана несталих лица који ће породице организовати у својим државама. Иако ће се начин обележавања разликовати, у свим државама ће се користити и универзална инсталација која симболизује силуету несталог лица (ИЦМП, ИЦРЦ).
Загреб, 27.08. 2015.

 

Оставите одговор