Служен парастос убијеним Србима у Ораховцу

Служен парастос убијеним Србима у Ораховцу

У Великој Хочи код Ораховца служен је парастос у знак сећања на страдале Србе у општини Ораховац од 1998. до 2000. године.

Током две године на подручју Ораховца, 85 Срба је убијено или нестало.24 особе се и даље воде као нестале.

Испред спомен-обележја погинулим и отетим Србима у општини Раховец / Ораховац од 1998. до 2000. године у Великој Хочи служен је парастос за српске жртве. Председница Удружења жртава и киднапованих на Косову и Метохији Наташа Шћепановић рекла је да нико не треба да очекује било какву будућност или помирење тамо где су се злочини догодили, уколико нису осуђени и кажњени на прави начин.

Терет прошлости гуши и постепено уништава садашњост и будућност будућих генерација, дугих 17 година се сећамо својих мученика, тражимо истину, одговорност и правду, време већ дуго стоји, иако неминовно пролази, јер смо постали живи споменици страшне и болне прошлости. Многи би данас побегли, али не могу да нас избришу, рекао је Шћепановић.

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић рекао је да ће доћи време када ће они који су починили злочине одговарати, јер ако се то не догоди, све је бесмислено. рудара у Белаћевцу и убијања Срба у Ораховцу.

Верујем, иако има много људи који немају поверења ни у тај суд, верујем да ће одговорити на свој задатак и да ће дати одговоре и да ли је било трговине људским органима и ко су људи који су починили монструозне злочине, где су Данас сазнају како се то могло догодити поред толико представника међународне заједнице, да ли постоје одговорности оних из међународне заједнице који су то дозволили, и на то питање треба одговорити … , каже Одаловић.

Рекао је да на томе треба инсистирати јер су то жртве, то нису само имена и презимена, то су људи који су умрли и нису сами нестали, нису се изгубили, него су убијени. Подсетио је и на још око 530 Србе води као нестале и истакао да званична Приштина не показује спремност за сарадњу.

Зоран Бојовић, заменик директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, обраћајући се члановима породица убијених и киднапованих и становницима Велике Хоче, рекао је да морамо да се искоракнемо из бола и питамо шта сутра, јер ће сутра овде у Великој Хочи Срби стрепети за своју будућност.

И тако ће бити док сви они који су на Косову и Метохији и кад некога оплакују не схвате да невине жртве вапе за правдом, а не за осветом која рађа нове невине жртве, истиче Бојовић.

Бојовић је рекао онима који се противе формирању Специјалног суда да ниједна застава није довољно велика да покрије срамоту убијања невиних.У периоду од 1998. до 2000. године у општини Ораховац убијено је 85 Срба, укључујући 17. и 19. јул. 1998. године у Ретимљу и Оптеруши убијено је 43 Срба. Нико није одговарао за злочине, а још 24 особе воде се као нестале.

Извор: RTKLIVE

Оставите одговор