Трибина: ,,20 година трагања за истином и правдом“

Трибина: ,,20 година трагања за истином и правдом“

Дана 23. априла навршава се 20 година од киднаповања Милице Радуновић из села Дашиновца код Дечана, прве евидентиране жртве отмица на Косову и Метохији пријављена у нашем Удружењу.
20 година трагамо за нашим члановима породица отетим на простору Косова и Метохије и то је повод нашег окупљања и давања пијетета свим жртвама албанског терора од стране припадника тзв. ОВК.
Хронологију почињених злочина карактеришу злочини против човечности, и кршење међународног хуманитарног права над невиним жртвама.
20 година безуспешно тражимо одговоре на наша питања од домаћих и међународних институција.
Наилазимо на многобројне препреке које успоравају читав процес надлежним тимовима на терену.
Годинама се истина прикрива од нас о постојању приватних затвора и логора на Косову и Метохији и Албанији где су одвођени и мучени Срби и остали. Још увек није почео са радом Специјални суд за злочине тзв. ОВК који би помогао да се открије истина о трговини људским органима објављеним у извештају Специјалног известиоца Савета Европе господина Дик Мартија.
Пуних 10 година је прошло од објављивања књиге бивше тужитељке Хашког Трибунала госпође Карле дел Понте ,,Лов, ја и ратни злочинци“ која је додатно нанела бол члановима породица а у међувремену, многи су родитељи преминули неостваривши жељу да пронађу своју децу.
Током 18 година од оснивања Удружења успоставили смо коректну сарадњу са представницима домаћих и међународних институција које се баве проблемом несталих лица на Косову и Метохији. Надамо се да ће се додатним заједничким активностима и напорима у наредном периоду постићи бољи резултати.

Учесници трибине су:
1. Председник Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији – госпођа Верица Томановић,
2. Члан породице Радуновић Милице, госпођа Лидија (Радуновић ) Миленковић
3. представник Комисије за нестала лица госпођа Љиљана Крстић-шеф стручне службе
4. Координација Српских удружења породица несталих и убијених лица на подручју бивше Југославије Председник Кооринације госпоин Душан Челић

Оставите одговор