You are currently viewing У Грачаници обележен Међународни дан несталих лица

У Грачаници обележен Међународни дан несталих лица

Међународни дан несталих у Грачаници је обележен скупом са кога је упућена порука да породице несталих никада неће престати да траже истину и одговорност. Поновљен је и захтев да се отворе све архиве и настави са ископавањима на локацијама за које се сумња да могу бити масовне гробнице.

 

 

 

 

Међу 567 особа српске и неалбанске националности за којима се још увек трага на Косову и Метохији је и отац Јасмине Живковић из Урошевца.

– Отац је отет 28. септембра 1999. у сред бела дана у Урошевцу, у пратњи КФОР-а и не могу да верујем, када ми неко каже да нема информација. Тај податак је за мене неприхватљив – каже Јасмина Живковић

Породице киднапованих и несталих, после више од две деценије и даље живе у неизвесности, али не одустају од тражења истине о судбини несталих чланова породица. То је поновљено и овог пута на скупу у Грачаници.

– Године пролазе, а ми са нашим болом, тугом и неизвесношћу и даље чекамо. Ми без одговора, а починиоци злочина на слободи. Има ли правде за наше жртве? Морама са жаљењем да кажем да се сва питања о нашим несталима налазе у дубокој сенци политичких преговора. Ко се то игра људским судбинама? Докле ће наши киднаповани бити НН лица? Докле ће бити бројке? – запитала је Силвана Маринковић, председница Удружења чланова породива киднапованих и несталих у Грачаници.

 

 

 

 

У присуству чланова породица несталих, мештана, представника локалне самоуправе, као и представника ресорног Центра за нестале из Приштине, на скупу су прочитана писма Комисије за нестала лица Владе Републике Србије и Службе за тражење при Црвеном крсту.

– Број наших несталих је и даље забрињавајуће велики, међутим они за нас никада нису, нити ће бити само статистички податак. Свако пронађено нестало лице је именом, презименом и судбином, корак до истине. Сада нам је потребна упорност и храброст, да не поклекнемо пред овим проблемом, колико год да његово решење делује безнадежно и далеко – истакла је Весна Бошковић испред Комисије за нестала лица Владе Србије.

– Наш задатак данас јесте да подигнемо свест људи по питању несталих лица. Свака пружена информација је драгоцена за њихов проналазак – нагласио је Дарко Гвоздовић из Комисије за тражење Црвеног крста КиМ.

 

 

 

 

 

Према званичним подацима, од почетка ове године пронађена је само једна нестала особа. Реч је о Момчилу Ивановићу, киднапованом 1999. године у приштини, чији су посмртни остаци пронађени и идентификовани пре неколико година, али је сахрањен недавно на гробљу у Грачаници.

Извор: РТВ Грачаница

Оставите одговор