You are currently viewing “Univerzum bola”

“Univerzum bola”

  • Post author:
  • Post category:Vesti
  • Post comments:0 Comments

Dokumenatarni film “Univerzum bola” o stradanju Srba na KiM od 1998. godine do sada, predstavljen je u Beogradu. Porodice nestalih i kidnapovanih na KiM kažu da ne odustaju od “trnovitog puta” borbe i traganja za istinom o nestalima.

Film je hronološki prikaz tragičnih događaja na KiM i stradanja Srba, a prema rečima autora Ranka Đinovića, namenjen je međunarodnoj zajednici i onima koji će se prepoznati u počinjenim zločinima nad Srbima.

Predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović

Predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović

Đinović kaže da ga treba prikazati onima koji podržavaju ulazak Kosova u Unesko, kako bi videli odnos Albanaca prema srpskim svetinjama u pokrajini.

Nakon predstavljanja filma, predsednica Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih na KiM Verica Tomanović je rekla da su uglavnom poznati počinioci zločina nad Srbima, ali da su izostale kazne.

Navela je da se nad porodicama, koje skoro dve decenije traže svoje najmilije, vrši zločin protiv istine i izložene su pritiscima i manipulacijama, te upitala zašto je svojevremeno 2.108 Albanaca pušteno iz zatvora u Srbiji.

“Ubeđeni smo da će ovaj film dopreti do onih koji su svojim činjenjem i nečinjenjem doveli do toga da se nastavlja psihička tortura nad našim porodicama”, kaže Tomanovićeva koja je citirala deo izveštaja specijalnog izvestioca SE Dika Martija da “istinu dugujemo žrtvama svih nacionalnosti”.

Predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović kaže da treba uporno govoriti o stradanju i zločinima nad Srbima na KiM, te da je potrebno što više ovakvih kazivanja i svedočanstava prikazanih u dokumentarnom flimu “Univerzum bola” koja, ističe, mogu da dopru do svetskih metrolopa i onih koji će se prepoznati u zločinima.

Posebno je teško, navodi, što posle toliko godina nema odgovora niti pravde za žrtve.

“Niko nije odgovarao za zločine nad Srbima”, kaže Odalović i navodi da su nam počinioci bili dostupni, da ih je bivša vlast pustila iz zatvora, a da su danas počinioci “perjanice kvazi države”.

Odalović je izrazio uverenje da će počinioci odgovarati za teške i monstruozne zločine pred kosovskim Specijalnim sudom.

Naveo je da sa porodicama nestalih i kidnapovanih na KiM deli zajedničku bol i muk, tišinu i jecanje koje je pratilo predstavljanje filma, te da će sa predstavnicima Udruženja razgovarati o zakonu o nestalima i drugim pitanjima koja treba da urede njihov život.

Dokumentarni film “Univerzum bola” završava ze porukom “potraga nikad neće prestati”, kao i podatkom da je do sada identifikovano i predato 367 tela stradalih Srba na KiM, a da se traga za još 547 nestalih.

Izvor: https://www.rts.rs/

Ostavite odgovor