Ускоро претрага нове потенцијалне гробнице српских војника на Кошарама

Ускоро претрага нове потенцијалне гробнице српских војника на Кошарама

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић изјавио је данас да очекује да би претраживање локације потенцијалне гробнице српских војника на Кошарама, за коју су сазнали у новембру прошле године, требало да почне „врло брзо“, наводећи и да о томе постоји видео снимак.

Он је за Радио телевизију Србије (РТС) рекао да је комисија у новембру дошла у посед видео снимка који даје доказ о потенцијалном месту сахрањивања особа које она тражи.

„Појавио се филм у Приштини, у коме се види рејон Кошара, где војници те такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК) стоје, у униформама, на телима убијених војника и поред њих копају раку у коју их сахрањују. У Приштини смо предали ЦД са тим филмом и указали чак и на оне људе који причају о тим догађајима, да нам треба да што пре пођемо на локацију Кошара и пробамо да дођемо до тачног места да би могли да кренемо са ексхумацијом“, рекао је Одаловић.

Нагласио је да су са снимком упознати и Међународни комитет Црвеног крста, као и УНМИК и Еулекс.

„Непосредно после овог састанка у Приштини у новембру, отишли смо на Кошаре, обишли локације које су могуће. Приштинска страна је преузела обавезу да још обави разговоре са лицима која би могла тачније да укажу на место. На састанку радне групе у априлу је најављено да ће они врло брзо добити налог и да ћемо заједно претражити локацију“, рекао је Одаловић.

Истакао је и да постоји снимак иживљавања припадника „ОВК“ над војником за кога се сумња да је нестали руски добровољац.

„Чињеница је и да је један руски добровољац нестао на Кошарама. Ми смо у међувремену ступили у контакт са сестром тог војника и сада смо у поступку узимања крвних узорака ДНК“, изјавио је Одаловић, наводећи да се међу несталима води и шест војника са Кошара чија се судбина не зна.

Он је напоменуо и да тренутно имају приближне локације на више места на којима се потенцијално налазе тела несталих Срба.

„Ми апсолутно нећемо одбити ниједан захтев приштинске стране, тражимо да буду, као што и они траже од нас, конкретнији, прецизнији, детаљнији, уверљивији. Апсолутно смо отворени за све захтеве“, рекао је Одаловић.

Извор: https://kossev.info/

Оставите одговор