You are currently viewing Закључци Округлог стола: ,,Права породица на истину и правду“

Закључци Округлог стола: ,,Права породица на истину и правду“

Хотел ,,Мажестик“ Београд,

  1. Представници Удружења породица несталих Срба и Албанаца да заједно упуте захтев Мирославу Лајчаку специјалном изасланику за дијалог у Бриселу, са апелом да се у што хитнијем року изврши провера свих локација гробница које су обе делегације предале на последњем састанку Радне групе у Београду.

  2. У допису делегацијама политичког дијалога Београда и Приштине у Бриселу захтевати деполитизацију проблема процеса тражења киднапованих и несталих лица, да се процес тражења несталих лица хитно настави уз поштовање потписаних Спразума и Протокола и да се питање несталих лица третира ислључиво као хуманитарно и правно питање, без икаквог условљавања.

  3. Да се у наредном периоду одржавају чешћи састанци са представницима удружења несталих Срба и Албанаца уз подршку МКЦК и ИЦМП-а.

  4. Поновити ревизију документације случајева неидентификованих посмртних остатака у мртвачници у Приштини, на транспарентан начин у складу са највишим форензичким стандардима. Укључити домаће институције, форензичке стручњаке и међународне организације.

  5. Тражити од надлежних органа Републике Србије да у што краћем року донесу Закон о несталим лицима

Оставите одговор