Запад је био у савезничком односу са ОВК! Брајовић за Пинк: За седам година на Космету је убијено или отето 17 новинара

Нино Брајовић, генерални секретар УНС-а, коментаришући интервју Стјуа Келока истиче да је то што је запад био на страни ОВК кључни разлог због којег нема материјалних доказа за убиства и отмице на Космету.

Убијени и отети новинари на Косову и Метохији информисали су јавност супротно ономе што је желела Демократска партија Косова (ДПК). Уколико нису одустајали од прича, уследиле би отмице, пребијања и убиства новинара и чланова породица, изјавио је капетан Стју Келок, бивши шеф УНМИК-овог одељења за тешке злочине у Приштини.

– Новинари су јавност информисали, супротно од порука које им је слала ДПК.,Претње и застрашивања били су први кораци. Уколико новинари нису одустајали,,уследиле би отмице, пребијања и убиства њих и чланова њихових породица – истакао,је Келок за УНС.

Келок је реаговао и на тврдње некадашњег шефа УНМИК Бернара Кушнера да није знао за нестанке, убиства и друге злочине против цивила, пре свих, Срба.

– Званично изјављујем да је специјални представник генералног секретара УН-а, Бернар Кушнер, био у потпуности упознат са свим криминалним активностима на Косову. Отишао бих корак даље и рекао да је он заправо, на неки начин, имао корист од свог положаја”.

Брајовић каже да је УНС овај пројекат започео пре три године и да је кренуо од отмице Ранка Перенића и Ђуре Славуја.

– Затим се тај број повећавао и дошли смо до седам убијених и отетих српских новинара. Затим, седам албанских убијених и отетих новинара и једну немачку екипу. Укупно је то 17 новинара у периоду од 1998. године до 2005. године на Косову – рекао је Брајовић.

Коментаришући то да су информације заташкаване и да је то Келок потврдио Брајовић каже да је несумњиво било тако.

Како каже, у овом случају ради се о високорангираном саговорнику који је био шеф одељења за тешке злочине и који је од септембра 2000. до јуна 2001. године имао мандат на Косову и који директно говори да у периоду када је био Бернар Кушнер није тражио од њега било какав претрес јаче албанске породице.

– Тиме доказује чињеницу да је интерес запада био у потпуно савезничком односу са Ослободилачком војском Косова. Та чињеница је кључни разлог да се данас материјани докази о свим тим убиствима и отмицама немају – казао је Брајовић.

Снежана Перенић, супруга несталог новинара Радио Приштине, Ранка Перенића, који је 1998. године отет на Косову.

Наиме, Снежанин супруг је са својим колегом отишао на радни задатак у манастир да,интервјуише монахе који су били отети.

– Они су требали да направе причу о њима. Међутим, десило се то што се десило. Тог дана су на терену биле борбе и главни пут је био блокиран. Они су, кажу да су залуталим, али ја у то не верујем. Они су тражили пречицу да могу да дођу до тамо – испричала је Перенић.

Како каже, албански пунктови били су као српски и сматра да је њен супруг са својим колегом отишао право о руке Албанцима.

Верица Томановић, председница Удружења породица киднапованих и несталих лица на КиМ и супруга несталог хирурга Андрије Томановића, каже ово удружење 20 година без прекида трага за својим најмилијима.

Томановић додаје да је за 20 година сахрањено 367 људи и каже да је на списку удружења још увек 572 неразјашњених судбина.

Извор: https://pink.rs/

Оставите одговор