You are currently viewing Жбогар: Прави тренутак за формирање Специјалног суда за ОВК

Жбогар: Прави тренутак за формирање Специјалног суда за ОВК

Специјални представник ЕУ на Косову Самуел Жбогар изјавио је да је све спремно за оснивање Специјалног суда за ратне злочине које су починили припадници бивше ОВК, оценивши да је прави тренутак за формирање тог тела. Жбогар очекује да почну разговори о формирању ЗСО, истакавши да је то у интересу и Србије и Косова, а првенствено косовских Срба.

Жбогар је напоменуо да је формирање Специјалног суда пре свега у интересу Косова, а очекује да почну разговори о формирању Заједнице српских општина (ЗСО), како је предвиђено Бриселским споразумом.

Жбогар није желео да спекулише шта би се десило уколико се у косовском парламенту не донесе одлука о формирању Специјалног суда, истакавши да је тај суд у интересу Косова.

“Не желим да спекулишем шта ће бити ако не буде, јер заиста верујем да је овај суд у интересу Косова и да ће и чланови косовске скупштине на крају видети да је ово најбоље решење, да сами одлуче о успостави таквог суда, да ће тај суд на најбржи могући начин доћи до краја ове приче из извештаја Савета Европе”, реако је Жбогар новинарима у Зубином Потоку, где је присуствовао свечаном отварању нове зграде Дома здравља.

Шеф канцеларије ЕУ на Косову рекао је да разуме да то није лака одлука за косовски парламент, али да долази време када би требало да се усвоје уставни амандмани за формирање Специјалног суда.

“Што се нас тиче, како ми видимо, све је спремно за гласање, уставне промене су већ биле разматране на седници Одбора за правосуђе, а закон је спреман. Ми разумемо да то није лака одлука за Скупштину Косова и да треба да се размисли о многим стварима и онда на крају да се одлучи. Тако ми објашњавамо зашто можда траје мало дуже него што смо очекивали”, навео је Жбогар.

Жбогар истиче да је дошло време да се усвоје уставне промене. Сад је прави тренутак да се иде даље и да се скине тај, како ја обично кажем, црни облак изнад Косова, тако да можемо ићи даље са припремама за формирање Суда”, поручио је специјални изасланик ЕУ.

Косовски медији на албанском наводе да је косовска опозиција најавила да њено противљење Специјалном суду неће бити само вербално, већ да разматрају и могућности за протест.

Такође, наводи се да има могућности и за разне акције унутар и ван косовске скупштине у времену када се амандмани на Устав и закон буду разматрали у парламенту.

Шеф канцеларије ЕУ на Косову рекао је и да се очекује да почну разговори о формирању Заједнице српских општина (ЗСО), истакавши да је то у интересу и Србије и Косова, а првенствено Срба на Косову.

“Ми се надамо да ће се сви елементи из Споразума од пре две године бити имплементирани, а наравно да је питање Заједнице српских општина (ЗСО) велики део тог споразума. Очекујемо да ће почети разговори о том питању и да ће доћи до неког договора између две стране, а када ће то доћи – у овом тренутку мислим да је тешко рећи”, рекао је Жбогар.

Према његовим речима, у интересу Србије је због поглавља 35, у интересу првенствено Срба на Косову да се формира ЗСО, а у интересу је и Косова да се испуни та обавеза из Споразума.

Специјални представник ЕУ је у Зубином Потоку, на северу Косова, присуствовао свечаном отварању нове зграде Дома здравља, чију је изградњу финансирала Европска унија са 600.000 евра.

Извор: РТС

Оставите одговор