Вапаји чланова породица

Породице кинапованих и несталих лица на Косову и Метохији су својим сведочењима и трагичним причама у овој књизи оживеле болна сећања на своје најближе и највољеније, за којима се у великом броју случајева и даље трага.
Председница овог удружења, Верица Тумановић, рекла је да читавих 25 година породице не знају судбину 576 људи.
Притиснути теретом бола свакодневно, очекујемо неку вест о њима, казала је она.
Трагања, чекања оставиле су на све нас трајне последице. Одразиле се на наше животе, на наше здравље. Многи више нису међу нама не сазнавши судбину својих најближих. Неправда и заташкавање злочина, тежак период изгнанства са вековних огњишта, из домова, места рођења, двоструки стандарди трају и сувише дуго. Боримо се не само за истину, право, правду и право породица киднапованих и несталих, већ и за очување нашег достојанства. Многи живе у тешким егзистенцијалним условима. Као што видите не одустајемо од наших захтева, чврсто уверени да су они спроводиви једино доношењем закона о несталима.
У овој књизи је дати простор младима који и даље не знају судбину својих несталих и киднаповрних чланова породице, да опишу праву слику свог одрастања. Управо то ову књигу чини јединственом, сматрају из удружења.
Тешко је нешто говорити и писати о страдању Срба на Косову и Метохији. Страдања су бројна, испољавају се на различите начине, а трају и данас. Отмици и нестранци у рату има на тлу у Југославији у последњој деценији прошлог века представљају један од најтежих и најболнијих страдања и која ниједна норма међународног права не може речима да објасни .

Прошло је близу три деценије од отмица и нестанака Срба и других неалбанаца у јужној Српској покрајини Косовој Метохији, за које су одговорни терористи из редова Албанске тзв. ослободилачке војске Косова.
Ови злочини су остали некашњени кривицом међународне заједнице, Организације уједињених нација, Европске уније, НАТО савезе и других међународних цивилних и војних организација и институција.
Објављивање трећег тома Отете истине, уз претходна два, заокружује једну целину.
Чита се тешко, а свој пун смисао добиће тек доношењем закона о несталима праву вредност, несумњиво у временима која долазе, сматрају из удружења породица киднапованих и несталих на Косову и Метохији.

Извор: tvmost

Оставите одговор