You are currently viewing Група за нестале особе на западном Балкану истакла је регионалну сарадњу током самита Берлинског процеса у Тирани

Група за нестале особе на западном Балкану истакла је регионалну сарадњу током самита Берлинског процеса у Тирани

Упркос политичким тензијама на западном Балкану, постигнут је значајан напредак у тражењу и идентификацији особа које се још увијек воде као нестале из сукоба 1990-их. У извјештају представљеном данас на Самиту Берлинског процеса у Тирани, Група за нестале особе на западном Балкану (ГНО) истакла је практичне резултате који су постигнути кроз фокусирану мултилатералну сарадњу између надлежних владиних агенција.

Четврти извјештај о раду ГНО-а, који покрива билатералне активности домаћих институција за нестале особе у периоду од 1. јула 2022. до 1. јула 2023, фокусира се на проведбу мултилатералног Оквирног плана који је потписан у новембру 2018. године у сједишту Међународне комисије за нестале особе (ИЦМП) у Хагу од стране домаћих институција из региона које су одговорне за тражење несталих особа.

ГНО се састоји од руководилаца и других високих представника ових институција и ангажован на рјешавању питања утврђених Оквирним планом. Сам Оквирни план произлази из Декларације потписане у Лондону у јулу 2018. године, у којој су премијери Босне и Херцеговине, Косова, Црне Горе, Србије, Албаније, Хрватске, Њемачке, Уједињеног Краљевства, Аустрије, Бугарске, Француске, Италије, Словеније и Пољске поновили своју опредијељеност да подрже активности у тражењу и идентификацији особа које се још увијек воде као нестале. Активности у оквиру Оквирног плана финансирају Уједињено Краљевство и Њемачке.

“ГНО настоји осигурати да се преосталих 11.000 особа несталих у сукобу у бившој Југославији пронађе, те да се породицама несталих пруже поуздане и тачне информације путем механизма ГНО-а, односно ‘Форума за породице’,” рекао је Андреас Клеисер, директор за политику и сарадњу ИЦМП-а. „Извјештај који је данас представљен показује посвећеност ГНО-а подстицању сарадње, транспарентности и очувању права породица.”

Никола Перишић, предсједавајући Колегија директора Института за нестале особе Босне и Херцеговине рекао је: „Овај облик мултилатералне сарадње, представља незамјењив механизам када је у питању сарадња у процесу тражења несталих особа у региону. Између осталих резултата, желим да истакнем важност успостављања јединствене Регионалне базе података о активним случајевима несталих особа из сукоба на подручју бивше Југославије”.

Андин Хоти, предсједник Комисије за нестала лица Владе Косова је рекао: „У оквиру Берлинског процеса нашли смо консензус о годишњем извештају који је данас представљен. Република Косово остаје посвећена даљем интензивирању регионалне сарадње, у суочавању са изазовима који леже ван наших граница”.

Драган Ђукановић, предсједник Комисије за нестала лица Црне Горе рекао је: „Комисија Владе Црне Горе подржава све активности Групе за нестале особе и задовољни смо да је усвојен годишњи извјештај који је данас представљен у оквиру Берлинског процеса и драго ми је такођер што и породице учествују у процесу. Сваким даном ова група све више ојачава и имат ће подршку Владе Црне Горе за све будуће активности”.

Вељко Одаловић, предсједник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, рекао је: „Добро је што овај механизам постоји и сви треба да учинимо све да он функционише. То је механизам кроз који можемо превазићи неке од наших унутрашњих проблема, а овај извјештај је показао да можемо много лакше постићи договоре него међу собом. Постоји потреба да се изврши већи притисак на друге домаће институције које учествују у процесу како би интензивније сарађивале са ИЦМП-ом, али и међусобно, на рјешавању питања неидентификованих посмртних остатака у мртвачницама у региону. Такође, је кључно инсистирати на информацијама о новим локацијама јер је то област у којој има највише простора за унапређење наше сарадње”.

Након представљања извјештаја ГНО-а и обраћања Предсједавајућег Одбора Регионалне координационе мреже удружења породица несталих (РЦН), дискусија о извјештају је настављена у контексту Форума за породице. Представници домаћих институција ангажирали су се с члановима Одбора Регионалне координационе мреже да истраже начине за унапређење сарадње по питању несталих особа. Регионална координациона мрежа, која окупља удружења породица несталих особа из Босне и Херцеговине, Хрватске, Косова, Црне Горе и Србије, званично је успостављена потписивањем Меморандума о разумијевању под покровитељством ИЦМП-а 17. марта 2022. године у Сарајеву. Данашњи Форум за породице био је други такав догађај, након инаугурационе сједнице Форума одржане у Подгорици у септембру 2022. Године.

Хаки Касуми, предсједник Одбора Регионалне мреже удружења породица несталих особа са простора бивше Југославије, рекао је: „Данас смо учествовали на најважнијем састанку у року од годину дана. Ми као породице несталих дали смо све од себе и добили смо обећања од институција. Зато се надамо да ће их институције задржати и да ћемо имати нове резултате укључујући напоре да се лоцирају потенцијалне гробнице, као и рјешавање неидентификованих случајева у мртвачницама у региону”.

ИЦМП, уз подршку влада Уједињеног Краљевства и Њемачке, подржава регионалну сарадњу подстичући мултилатералну размјену укључујући кориштење модерне технологије као што је јединствени заједнички репозиториј који је доступан породицама несталих. ИЦМП такођер ради са удружењима породица несталих широм регије како би им помогао да ојачају своје капацитете на регионалном нивоу.

Уједињено Краљевство и Њемачка су дугогодишњи партнери ИЦМП-а и ГНО-а на западном Балкану. Они су одиграли кључну улогу у успостављању ИЦМП-овог глобалног мандата и држава које су приступиле споразуму са ИЦМП-ом.

Извор: www.icmp.int

Оставите одговор